ETERNITATE DE LUX. Pentru o înmormântare la privat plăteşti taxe şi pe aerul pe care nu-l mai respiri: mii de euro pentru locul de veci, care nu e chiar pe veci, chirie pentru capelă şi onorariu pentru preot.
Criza locurilor de veci din cimitirele publice din Capitală a făcut să înflorească afaceri extrem de bănoase. Cimitirile private au spaţiu berechet, dar scorurile fac ca ţărâna mortului să nu fie deloc uşoară: preţul unui metru pătrat de pământ ajunge la cel al unuia de apartament. Dacă vrei să te desfășori și să-i ridici răposatului mausoleu, alți bani, altă distracție, iar dacă vrei să-i scurtezi drumul până la groapă, dezvoltatorii pun la bătaie capelă proprie și preot. Sistem anti-profanatori Ca să ajungi la Cimitirul Sf. Mihail şi Gavril, aflat la kilometrul 12 pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, bați oraşul în lung și-n lat. Cimitirul a fost înfiinţat în 1997 şi dispune de 7.500 de locuri, capelă şi monitorizare video, barieră pentru profanatori. Patronii se pricep la marketing: pe poartă scrie mare negru pe alb www.cimitir.ro. La intrare, câţiva angajaţi sparg seminţe, în timp ce alţii robotesc printre morminte şi scot buruieni. O familie tocmai îşi îngroapă mortul ca-n filmele americane, fără alai, bocete şi muzică de goarnă. De altfel, tot cimitirul e scufundat în tăcere, deranjat din când în când doar de zgomotul autstrăzii. În curând, cei care-şi vor plânge morţii vor auzi şi chiote de bucurie: vizavi se construieşte un aqua-land. Adevăratul loc de veci, valabil 100 de ani Mormintele, dispuse pe căprării, se încheagă de jur împrejurul unei alei lungi: categoria lux, cu vedere "la stradă", categoria I, a II-a şi a III-a, cu intervale de 25 de cm între ele, "pentru circulaţie şi îngrijirea locului". Construcţiile megalomane deasupra cavoului lipsesc cu desăvârşire, având în vedere că taxa de construcţie este 1.200 de lei. Concesionarea se face pe 7, 15, 25, 50 şi 100 de ani- "adevăratul loc de veci"- face haz de necaz administratorul. Cel mai ieftin loc (clasa a IIIa, pe 7 ani) este 585 de lei, însă un loc VIP (clasa lux, pe 100 de ani) costă 4.875 de lei. Dacă "la stradă" criptele sunt din marmură masivă, dichisite cu flori, felinare şi îngeraşi, în fundături este o privelişte dezolantă de scânduri înfipte în pâmânt, împodobite cu beteală ce flutură în vânt sau umbrite de câte un brad rămas de la Crăciun. Frumoasa şi bestia La Cimitirul Eternitatea, de la periferia Berceniului, cunoscut de taxmietrişti şi localnici drept "al lu` Zăvoranca", scorurile sunt şi mai mari, deşi concurenţa e aproape: doar un magazin de pompe funebre îl desparte de cimitirul de stat Metalurgiei. Un loc de veci "în prima jumătate" costă 3.500 de euro, iar în jumătatea inferioară, scade la 2.500 de euro. "Se cere avans 40%, diferenţa în 10 rate, dar se achită în momentul înhumării . Întreţinerea e 15 euro. Dacă l-ai cumpărat, e al tău pe viaţă", îi face reclamă administratorul.
- Un loc în cimitire de categoria I, cum este Bellu, costă 20 lei pe şapte ani şi 280 de lei- pe termen nelimitat.
- În cimitirele de categoria a II-a, cum sunt Ghencea sau Sf. Vineri, un loc costă 13 lei, respectiv 200 de lei.
- La categoria a III-a (Cimitirile Metalurgiei, Dămăroaia), un loc costă 11 lei, respectiv 80 de lei.
- La categoria a IV-a (Străuleşti II, Domneşti şi Berceni II), preţurile sunr cuprinse intre 8 lei si 40 de lei.
- Taxele anuale de întreţinere sunt cuprinse între 8 şi 44 de lei.
8.200 de lei costă o înmormântare „full-option” în cel mai ieftin cimitir privat, cu toate taxele. În cel mai scump, doar locul este 3.500 de euro. La stat, cel mai scump loc este 280 de lei, iar cel mai ieftin - 8 lei