Culoarul Morții: când intri aici, te apucă groaza. Ministrul Justiției, „pasionat” de pedepse extreme. Gazare sau pluton de execuție? FOTO

Culoarul Morții: când intri aici, te apucă groaza. Ministrul Justiției, „pasionat” de pedepse extreme. Gazare sau pluton de execuție? FOTO sursă: Twitter

Doi deținuți au murit în chinuri groaznice în urma unor execuții prin injecție letală. Activiștii pentru drepturile omului sunt indignați, dar republicanii vor să aplice din nou această procedură controversată - și plănuiesc pedepse cu moartea în serie. De altfel, fostul președinte al SUA, Donald Trump, era la rândul său un fan al acestei practici.

Penitenciarul de maximă securitate din statul american Oklahoma este situat la periferia municipiului McAlester, departe de orice mare oraș. Închisoarea este supranumită „Big Mac”. În apropierea clădirii simple, dar funcționale, armata americană depozitează mii de bombe într-o zonă imensă, acestea fiind folosite în caz de război.

sursă: Twitter

Culoarul Morții

În așa-numita unitate H a închisorii se află Culoarul Morții, „Death Row”. Celulele individuale ale deținuților, dintre care unii așteaptă de ani de zile să fie executați în izolare, sunt subterane. Nu există lumină naturală, deci nici ferestre în celule. Deținuții pot să iasă afară doar câteva minute pe zi și atunci, se află într-un fel de cușcă.

„Condițiile sunt rele. Când intri în această închisoare, nu prea îți vine să crezi că te afli în America”, spune Don Heath, un avocat și preot care a fost de mai multe ori la McAlester și a servit deținuții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru o lungă perioadă de timp, în jurul celebrei închisori a morții din Oklahoma a domnit liniștea. Însă, în prezent, aceasta se află pe prima pagină a ziarelor din SUA. Statul Oklahoma vrea să facă șapte execuții prin injecție letală în unitatea H - și asta cât mai curând posibil.

Primele execuții din ultimii șase ani

Ar fi primele execuții ordonate de stat în Oklahoma după șase ani. În 2015, execuțiile au fost oprite după erori de administrare a injecțiilor fatale și utilizarea unor medicamente nepotrivite. În cazul a două execuții, deținuții au murit în agonie. A izbucnit atunci un strigăt de groază în întreaga lume.

Președintele american aflat la acea vreme în funcție, Barack Obama, a spus că ceea ce se întâmpla în Oklahoma era „profund îngrijorător”, iar comisarul Națiunilor Unite pentru drepturile omului a intervenit ca să stopeze fenomenul.

Injecția letală urmează să fie folosită din nou, de data aceasta autoritățile judiciare din Oklahoma oferind undă verde execuțiilor de acest tip. În stat se duce o adevărată bătălie politică și juridică. Apelurile la clemență din partea deținuților sunt respinse, în cele din urmă instanțele de judecată oprind execuțiile în ultimul moment. Conflictul din statul central este pe cale să relanseze dezbaterile din Statele Unite.

În realitate, pedeapsa cu moartea se află în declin în SUA. Mai multe state au suspendat execuțiile în ultimii ani sau chiar și-au închis complet camerele în care se efectuau astfel de practici. Din ce în ce mai multe instanțe se orientează către închisoarea pe viață în locul pedepsei cu moartea. Unele, însă, se opun acestei tendințe, în special acolo unde la putere se află republicani evanghelici conservatori convinși.

Ministrul Justiției, „pasionat” de pedeapsa cu moartea

Alături de Texas, Oklahoma este unul dintre statele americane cu cel mai mare număr de execuții din SUA. Din 1976, peste 100 de persoane au fost ucise la ordinul statului. Atât guvernatorul republican Kevin Stitt, cât și procurorul general al acestuia, John O'Connor, sunt susținători fermi ai pedepsei cu moartea. Potrivit sondajelor, execuțiile din acest stat sunt susținute de mai bine de 60% din electorat.

Ministrul justiției, O'Connor, este „pasionat” de pedeapsa cu moartea. „Rudele așteaptă să se facă dreptate pentru crimele teribile pe care le-au suferit cei dragi lor”, a spus el. „Nu trebuie să mai existe nicio amânare”.

La fel ca mulți republicani din Oklahoma, O'Connor este un susținător al fostului președinte Donald Trump. Trump este, de asemenea, un fan al pedepsei cu moartea. Fostul lider SUA a vrut chiar să îl numească pe O'Connor în funcția de judecător federal, dar Asociația Barourilor s-a pronunțat împotriva apelului său. Colegii republicani au considerat că O'Connor nu era suficient de calificat pentru postul de judecător așa că a trebuit să se mulțumească cu funcția de procuror general al statului Oklahoma. O'Connor și agenția sa au stabilit ordinea execuțiilor cu câteva luni în urmă.

Viața atârnă de un fir de ață

Primul pe listă este John Grant, în vârstă de 60 de ani. După mai multe jafuri armate în tinerețe, și-a petrecut practic întreaga viață în închisori. A înjunghiat mortal ajutorul unui bucătar într-un centru de detenție la sfârșitul anilor 1990, a fost condamnat la moarte și de atunci așteaptă execuția în McAlester.

John Grant/ sursă: Facebook

Grant ar fi trebuit să moară săptămâna aceasta. Seringile letale așteaptă în camera morții din McAlester. Însă o Curte de Apel a suspendat deocamdată execuția sa. Ce îi rezervă viitorul deținutului nu este foarte clar. Departamentul de Justiție din Oklahoma a anunțat că va face demersuri astfel încât această chestiune să fie rezolvată în procedură de urgență de către Curtea Suprem , cea mai înaltă instanță din Statele Unite, iar Grant să poată fi executat rapid.

Ceilalți șase deținuți care trebuie pedepsiți cu moartea au fost, de asemenea, condamnați pentru crimă. S-a demonstrat că unii dintre ei au comis acte de cruzime, dar sunt unele cazuri în care există îndoieli cu privire la vinovăție.

Cazul Julius Jones

Julius Jones este un astfel de caz. Celebrități precum vedeta de la Hollywood Kim Kardashian îl susțin pe bărbatul de 41 de ani. Există un documentar TV foarte apreciat („The Last Defense”) în care este descrisă soarta sa. Jones a fost condamnat la moarte pentru că ar fi ucis un om de afaceri în timpul unui furt de mașini de studenți la sfârșitul anilor 1990.

Julius Jones/ sursă: Facebook

Până în prezent, el își susține nevinovăția, precizând de fiecare dată că era acasă în momentul în care a avut loc infracțiunea. Există martori și noi dovezi care susțin această versiune a faptelor, motiv pentru care Jones încă mai speră la o grațiere din partea guvernatorului Stitt.

Sora lui Jones, Antoinette Jones, luptă pentru viața fratelui ei. Femeia se duce împreună cu prietenii ei aproape în fiecare seară la vila guvernatorului din Oklahoma City, cerând milă. Este o comunitate mică, însă foarte unită, iar oamenii nu vor să renunțe la speranță.

„Julius este nevinovat. Știu bine asta”, spune Antoinette. „Guvernatorul Stitt trebuie să asculte vocea oamenilor”.

Moartea prin injecție letală încalcă hotărârea Curții Supreme SUA

Avocații condamnaților la moarte și organizațiile pentru drepturile omului fac, de asemenea, tot ce pot pentru a opri sau a întârzia execuția lui Jones și a celorlalți bărbați. Opozanții pedepsei cu moartea consideră că întregul proces prin care se administrează injecția letală este opac, haotic și crud. Ei susțin că acesta încalcă o hotărâre a Curții Supreme a SUA din anii '70, care prevedea că execuțiile nu ar trebui să fie inutil de dureroase sau crude.

Există un proces colectiv intentat de deținuții condamnați la moarte împotriva injecției letale în Oklahoma. Speța urmează să fie judecată de tribunal federal din Oklahoma în februarie 2022. Reclamanții și susținătorii speră că până atunci nu va mai avea loc nicio execuție.

Într-adevăr, procedura folosită pentru pedeapsa cu moartea în Oklahoma ridică întrebări importante. Injecția letală a fost introdusă deoarece se credea că îi scapă pe deținuți de suferință. Execuția pe scaunul electric, care fusese folosită în Oklahoma până atunci, a provocat în mod regulat oroare pură în rândul martorilor prezenți la execuții. Timp de câteva minute, deținuții condamnați la moarte țipau de durere, iar în aer plutea miros de carne arsă.

O injecție ar trebui să rezolve aceste probleme. Ce presupune procesul? Trei substanțe diferite sunt administrate după ce deținutul a fost imobilizat pe o canapea. Prima pentru anestezie, a doua pentru a opri respirația și a treia pentru a opri bătăile inimii. Mai multe state americane folosesc această metodă.

sursă: Twitter

Procedura a fost folosită și în Oklahoma timp de mai mulți ani. Care este, însă, problema? Treptat, tot mai mulți producători de medicamente din SUA, precum și din Europa, au refuzat să furnizeze astfel de substanțe pentru a ucide oameni. Un producător american important a fost nevoit să oprească producția deoarece FDA nu a emis o nouă aprobare în acest sens.

De unde provine „cocktailul morții”?

Între timp, state precum Oklahoma au apelat la surse opace de aprovizionare. „Cocktailul morții” se produce în farmaciile locale. Denumirile rămân secrete, potrivit legii. Substanțele sunt apoi administrate de personal auxiliar. Medicii, în principiu, nu participă la ucidere din cauza eticii profesionale, care le impune să salveze vieți umane. Aceștia sunt disponibili doar pentru urgențe medicale.

În Oklahoma, de exemplu, în trecut, lucrurile au mers prost cu execuțiile. În 2014, cazul deținutului Clayton D. Lockett a provocat indignare în întreaga lume. În urma unor investigații s-a aflat că agonia sa a durat 43 de minute. Responsabilii din Camera Morții au încercat să administreze substanțele de 16 ori, deoarece nu au reușit să găsească locurile potrivite de injectare. Potrivit relatărilor martorilor oculari, la momentul respectiv, în Culoarul Morții era „o imensă baie de sânge”. Otrăvurile nu funcționau cum trebuie, iar Lockett gemea de durere. În cele din urmă, execuția a fost anulată și un medic a intervenit să îl ajute pe Lockett. Dar era deja prea târziu. Deținutul a murit din cauza unui atac de cord câteva minute mai târziu.

„Îmi arde corpul!”

Puțin mai târziu, odată cu execuția lui Charles Warner, lucrurile au devenit și mai haotice. Bărbatul fusese condamnat la moarte pentru că a violat și ucis un copil de 11 luni. Se pare că un preparat a fost încurcat în timpul execuției sale. Warner țipa constant: „Îmi arde corpul!”. Agonia sa a durat 18 minute. Când s-a aflat de greșeală, execuția unui alt condamnat la moarte, Richard Glossip, a fost anulată în ultimul moment. Glossip servise deja ultima masă până atunci.

Reprezentanții forțelor de ordine din Oklahoma susțin acum că protocolul pentru injecțiile letale a fost revizuit. Se spune că, pe viitor, execuțiile se vor desfășura în mod corespunzător și în siguranță. Acest lucru este pus la îndoială de avocați și activiști pentru drepturile omului, care se plâng de lipsa de transparență din partea autorităților pe acest subiect.

Gazare sau pluton de execuție?

„Nu s-a schimbat nimic”, spune Tamya Cox-Touré, șefa organizației pentru drepturile civile ACLU din Oklahoma, potrivit Der Spiegel. „Totul este și va rămâne o procedură inumană”.

Între timp, nu este sigur că adversarii pedepsei cu moartea în Oklahoma vor învinge susținătorii ei până la capăt. Sunt o mulțime de dispute juridice pe acest subiect. Judecătorul responsabil de procesul colectiv împotriva injecției letale le-a cerut deja deținuților condamnați la moarte să numească metode alternative de execuție în cazul în care va decide împotriva utilizării acestei metode în anul 2022. Selecția se bazează pe o lege a statului Oklahoma pentru deținuți. Există alte două tipuri de execuție: gazarea sau plutonul de execuție.