In timp ce campania lui Donald Trumps pare sa se prabuseasca din cauza alegatiilor sexuale, acestea diminueaza presiunea asupra lui Hillary Clinton, care in conditii normale ar trebui sa raspunda scurgerilor de informatii email, via Wikileaks. Este demersul lui Julian Assange si echipei sale ineficace? Analiză făcuta de Valeriu Sela - Europa Liberă înainte de ultima dezbatere a candidaţilor la preşedinţie care are loc azi la Las Vegas.
"Un indiciu pare sa arate ca scurgerile de informatii la originea carora se afla Wikileaks deranjeaza in campania electorala americana. Liderului Wikileaks, Julian Assange, care traieste de ani de zile refugiat in Ambasada Ecuadorului la Londra i-au fost taiate conexiunile Internet. Numai ca, Departamentul de Stat neaga ca ar fi facut presiuni asupra guvernului ecuadorian sa-i intrerupa lui Assange aceasta posibilitate de a comunica.
Wikileaks sustine, citind multiple surse americane, ca secretarul de stat John Kerry ar fi facut presiuni asupra Ecuadorului sa interupa conexiunea Internet a lui Assange, inainte ca acesta sa faca publice noi emailuri ale sefului campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta.
Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a spus ca Statele Unite nu privesc cu ochi buni Wilileaks, dar orice sugestie ca John Kerry ar fi amestecat intr-o incercare de a inchide acest canal de informatie este falsa. El a spus ca nu e adevarat ca secretarul de stat ar fi vorbit cu oficialitati ecuadoriane despre aceasta situatie.
Wikileaks sustine ca discutiile cu privire la organizatie ar fi avut loc pe durata recentei vizite a lui Kerry in Columbia. In conformitate cu Wikileaks, Assange nu a mai avut acces la internet de simbata, ziua in care au fost publicate texte integrale ale unor alocutiuni rostite de Clinton pe Wall Street. Wikilleaks continua sa spuna ca John Kerry a facut presiuni declarind „El minte si stie ca minte”.
Probabil ca scurgerile de informatii Wikileaks vor fi o tema importanta in ultima dezbatere a candidatilor la presedintie, care are loc azi la Las Vegas.
Democratii spun ca la origine informatiilor Wikileaks s-ar afla Moscova si este argumentul cu care Hillary Clinton discrediteaza efectele vatamatoare.
Rusia neaga un amestec, dar surse din serviciile americane de informatii invinuiesc si ele Moscova.
De ce ar dori Putin sa perturbeze alegerile americane? Dincolo de conexiunile sale presupuse dar nedovedite cu Trump, liderul de la Kremlin poate sa vrea nimic mai mult decit sa destabilizeze si discrediteze Statele Unite, intr-o perioada in care se aduna argumente care fac propriul sau regim vulnerabil la critici, venite din interiorul Rusiei.Arumentul sau la lipsa de democratie din Rusia pare sa fie ca si sistemul american e viciat. Adica exact ceea ce sustine si Trump".