Alegerile prezidențiale din SUA se apropie și toată lumea încearcă să afle din timp cine le va câștiga. Cercetările făcute de două instituții extrem de serioase vă vor ajuta să vă faceți o idee despre cum se prezintă situația, cu un an înainte de scrutin.
Partidul Democrat din SUA îi reprezintă pe cei mai bogați americani, iar cei din clasa muncitoare au migrat spre Partidul Republican în ultimul deceniu. Acestea sunt concluziile la care a ajuns cercetarea făcută de publicația Wall Street Journal.
Republicanii au devenit din ce în ce mai mult partidul clasei muncitoare și al clasei de mijloc a națiunii – al celor care locuiesc în circumscripții cu o producție economică mică sau medie. În schimb, democrații reprezintă alegători ale căror venituri medii au crescut cu peste 15% în ultimul deceniu. Pentru alegătorii republicani, majorarea este de numai aproximativ trei procente. Deosebirile sunt clare și atunci când se iau în considerare locurile de muncă ale alegătorilor.
De exemplu, democrații reprezintă o majoritate covârșitoare în rândul celor care lucrează în domenii bănoase și care nu sunt amenințate de libertatea comerțului și de importuri. E vorba mai ales de corporații financiare, de asigurări sau tehnologie. În opoziție, republicanii reprezintă din ce în ce mai mulți lucrători din agricultură, minerit și industrie- sectoare care au primit lovituri grele din cauza liberului schimb global și a importurilor la prețuri extrem de scăzute. Printre alegătorii democraților se numără cei mai bogați americani, dar și managementul de top din domenii care au numai de câștigat din liberul schimb și eliminarea tarifelor.
De altfel, marea majoritate a democraților aflați în luptă pentru nominalizarea candidatului pentru alegerile de anul viitor au declarat că vor elimina taxele impuse de Donald Trump pentru importurile de oțel și aluminiu. Alegătorii republicani – ale căror locuri de muncă sunt amenințate de comerțul liber- sunt grupul cel mai favorabil aplicării de tarife pentru importuri străine și aplicării unor politici protecționiste.
Baza electorală a democraților este alcătuită aproape exclusiv din angajați cu venituri mari și manageri bogați care locuiesc în zone metropolitane sau în orașele mari de pe coastă. Toate aceste tendințe s-au văzut de altfel la alegerile din 2016, când Hillary Clinton a câștigat marea majoritate a circumscripțiilor bogate de pe coasta de vest și din Nord-Estul țării. Trump a câștigat alegerile cu voturile obținute în colegiile electorale din inima SUA, obținând victorii în state precum Wisconsin, Pennsylvania, Michigan, Ohio și Virginia de Vest, dar și în alte comunități care au fost lovite de comerțul liber promovat de Washington în ultimele trei decenii.
Câteva explicații cred că se impun. Aici nu e vorba de o luptă proști contra deștepți, competitivi împotriva celor care nu țin pasul cu globalizarea. Nici genial să fii, n-ai cum să oferi prețuri mai bune pentru aluminiul pe care-l produci în Statele Uite, comparativ, spre exemplu, cu cel produs în China. E vorba de cheltuieli de producție și de nivelul salariilor, așa că americanii pierd din start bătălia.
Marea problemă a democraților și a puterii financiare care îi susține este că politica lor duce spre dezindustrializarea Statelor Unite și pierderea statutului de superputere. Războiul dintre democrați și republicani în ceea ce privește politicile economice va duce la realegerea lui Donald Trump, susține agenția Moody`s. Șomajul din ce în ce mai mic și câștigurile globale de pe bursă îl vor duce pe Trump la victorie, susține agenția, care își întemeiază predicția pe „importanța pe care o are sentimentul economic dominant la nivelul gospodăriei”.
Potrivit lui Mark Zandi, economist șef la Moody’s: „Dacă peste un an economia se va prezenta ca în prezent, sau aproximativ la fel, atunci puterea actuală este puternică și șansele electorale ale lui Trump sunt foarte bune, în special dacă democrații nu sunt entuziasmați (de candidatul lor n.r.) și nu ies în număr mare la vot”.