Înregistrările au fost realizate de către mai mulţi chelneri care au plantat microfoane într-un restaurant, la începtul anului 2014.

Guvernul polonez declara atunci că află sub atacul unei organizaţii criminale, după ce o revistă a publicat o nouă serie de convorbiri înregistrate în secret, care au pus în situaţii stânjenitoare mai mulţi oficiali şi au determinat presiuni ca premierul polonez de atunci, Donald Tusk, să demisioneze. Tusk chiar nominaliza Rusia că s-ar afla în spatele acestor înregistrări ilegale. Liderul  Paltformei Civice de centru-dreapta, Tusk, câştigase ultimele 7 alegeri consecutive, începând cu 2017.

 În înregistrări, guvernatorul băncii centrale discută despre mijloacele de a ajuta partidul de guvernământ să evite înfrângerea în alegeri şi pe ministrul de Externe spunând că relaţiile Poloniei cu SUA nu au nicio valoare.

Înregistrările au avut loc la cel puţin două restaurante din Varşovia, pe o perioadă extinsă, şi au surprins cel puţin 12 oficiali, politicieni şi directori de companii.

Fragmente din înregistrările secrete au fost publicate atunci de revista săptămânală Wprost. Guvernul a precizat că afirmaţiile oficialilor care au fost înregistraţi în secret au fost scoase din context şi că aceştia nu au încălcat legea.

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a vorbit de rău alianţa dintre Polonia şi SUA, spunând că "nu face nici două parale", potrivit unei transcrieri parţiale a unei conversaţii.

Radosław Sikorski mai spune în înregistrare şi că alianţa americano-polonă este periculoasă, deoarece oferă Poloniei un sentiment fals de securitate. Conversaţia ar fi avut loc în urmă cu un an, iar interlocutorul lui Sikorski ar fi fost ministrul de finanţe de la acea vreme, Jacek Rostowski.

Într-o altă conversaţie, Siroski vorbeşte despre eforturile pe care le-a făcut pentru a-i procura lui Tusk trabucuri cubaneze prin Ambasada Poloniei la Havana. „Am aflat că nu îi plac trabucurile cubaneze, preferă cele de slabă calitate”, spune Siroski.

Fostul ministru de Externe, Radoslaw Sirosky este în prezent principalul candidat al Poloniei pentru un post extrem de important la Comisia Europeană, relateaza newsweek.com.

 

 

Te-ar putea interesa și: