Cu privire la noile alegeri locale, Biroul Electoral Central (BEC) a transmis cum se va proceda în cazul unei situaţii rarisime în politica românească, situaţia de balotaj.
Conform DEX, balotajul este o „situaţie care se creează când niciunul dintre candidații la o alegere n-a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi ales”.
Un alt înţeles se referă la balotaj ca la o „alegere care are loc când candidații nu au obținut numărul necesar de voturi la un scrutin anterior”.
Ce spune BEC despre balotaj
Cu privire la această situaţi de egalitate între doi candidaţi implicaţi în aceste alegeri locale, reprezentanţii BEC au decis următoarele:
„(…) Este declarat ales primar sau preşedinte al consiliului judeţean candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
În caz de egalitate se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii care se află în această situaţie.
În cazul în care situaţia de balotaj intervine între doi candidaţi la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceştia decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar sau, după caz, preşedinte al consiliului judeţean pe celălalt candidat.”
Alegeri locale cu balotaj în 2016
Una dintre rarele situaţii de balotaj care a atras atenţia cu ocazia alegerilor locale din 2016 a fost semnalată în două localităţi din judeţele Buzău şi Timiş.
A fost o lună iunie foare încinsă: s-a organizat al doilea tur de scrutin pentru desemnarea primarului din cauza ineditului balotaj.
În prim-plan au fost localitatea Vâlcelele din judeţul Buzau şi comuna Şag, din judeţul Timiş.
„Candidatul UNPR la primăria din Vâlcelele, Liviu Bărăgan, a obţinut acelaşi număr de voturi cu cel al PSD, Dumitru Spita – 394.
Şi în comuna Şag din judeţul Timiş s-a înregistrat balotaj, atât candidatul PSD la primărie, Flavius Roşu, cât şi cel al PNL, Daniel Precup, obtinând câte 387 de voturi, potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judeţean Timiş”, arăta Agerpres.
Potrivit legii alegerilor locale, după acele cazuri de balotaj au fost organizate noi tururi de scrutin la două săptămâni de la primul.
Au participat doar candidaţii aflaţi în situaţia de balotaj.
Balotaj şi la Satu Mare, în cadrul PSD
La 7 februarie 2020, presasm.ro dezvăluia o situație fără precedent la Satu Mare. În prim-plan apăreau candidații la șefia organizației județene.
Astfel, Gabriel Leș și Radu Cristescu au primit fiecare câte 45 de voturi, aspect care l-a făcut pe Titus Corlățean să declare că nu se mai confruntase cu o astfel de situație.
Cei doi lideri PSD de la nivel național, Titus Corlățean și Șerban Nicolae, veniseră la Satu Mare pentru organizarea alegerilor interne.
„Nu mă antepronunț, nu am mai întâlnit o astfel de situație. Cel mai probabil se vor face noi alegeri”, spunea Corlățean jurnaliştilor care îl întrebaseră cum urma să se procedeze în continuare.
N-a fost o situaţie uşor de gestionat între social-democraţi, mai ales că statutul PSD nu prevedea astfel de scenari, iar mandatul președintelui Aurelia Fedorca încetase.
sursa: Agerpres