La data de 10 iulie 1973, la ora 3 dimineața, John Paul Getty III, pe atunci în vârstă de 16 ani, a fost răpit de un grup infracțional din Italia, renumitul ‘Ndrangheta, în timp ce tânărul se plimba pe străzile din „Cetatea Eternă”. Grupul mafiot din Calabria se ocupa de mult vreme cu răpiri de persoane în Peninsulă, în schimbul cărora cerea, evident, bani. Însă, Gety III avea să fie o adevărată lovitură pentru ‘Ndrangheta.

Tânărul american aparținea unei dintre cele mai bogate familii din acea vreme. Averea familiei sale era uriașă, clădită datorită bunicului său, John Paul Getty (1892-1976), care deținea o uriașă companie petrolieră, una dintre cele mai mari din SUA. Astfel, J.P. Getty era considerat cel mai bogat om din lume în acea perioadă, și cum învârtea banii cu lopata, acesta era, de fapt, un avar. Ca exemplu, J.P. Getty a instalat telefoane cu plată în interiorul proprietății sale luxoase Sutton Place din Surrey. Fiul său, John Paul Junior nu a moștenit zgârcenia tatălui său. Getty Junior a fost filantrop și a lucrat, de asemenea, pentru compania tatălui său, în calitate de director al Getty Oil Italiana.

Getty III, o pacoste

Prima soție a lui Getty Jr. a fost Gail Harris, iar cei doi l-au avut pe J.P. Getty III. Încă de o vârstă fracedă, Getty al treilea a fost o adevărată pacoste pentru familia sa. A fost dat afară dintr-un internat englez din Roma, după ce a vandalizat pereții școlii. Până la vârsta de 15 ani, Getty III trăia un stil de viață boem, participa la demonstrații de stânga, mergea în cluburi de noapte și bea și fuma în exces. S-a sprijinit prin vânzarea de artă și bijuterii pe care le-a creat și pozând nud pentru reviste. A fost și arestat de poliția italiană, după ce a fost surprins aruncând un cocktail Molotov în timpul unei manifestații de stânga, iar din cauza actului său au fost incendiate numeroase mașini și motociclete.

Un an mai târziu, ‘Ndrangheta a pus mâna pe John Paul Getty III.  La doar două zile de la dispariția tânărului, mama sa a primit un apel anonim care cerea 17 milioane de dolari în schimbul revenirii sale în siguranță. Între timp,

Gail Harris divorțase de Getty Junior, acesta din urmă devenind un narcoman și alcoolic.

Mama tânărului nu avea bani, nicidecum această sumă pentru a-și răscumpăra fiul. Când ea le-a transmis răpitorilor acest lucru, mafioții i-au transmis: „Ia-i din Londra”, referindu-se la fostul ei soț și la fostul ei socru care locuiau în capitala Angliei. De asemenea, mama lui Getty III a primit și o telegramă din partea mafioților: „Dragă mamă, de luni am căzut în mâinile răpitorilor. Nu-i lăsa să mă ucidă”.

Getty Senior a refuzat să plătească în schimbul libertății nepotului său

Imediat, mulți membri ai familiei și chiar mai mulți polițiști s-au îndoit de veridicitatea răpirii. Getty III glumise adesea că își va falsifica propria răpire pentru a pune mâna pe niște bani frumoși de la bunicul său. După mai multe zile, Getty Jr. a luat totul în serios. Acesta i-a cerut 17 de milioane de dolari tatăului său, dar răspunsul lui Getty Senior (pe atunci în vârstă de 80 de ani) vizavi de acest caz a fost uluitor. „Am 14 alți nepoți și dacă plătesc acum un cent, atunci voi avea 14 nepoți răpiți”, a reacționat John Paul Getty, miliardarul.

De-a lungul deliberărilor dintre familia sa și răpitorii săi, John Paul Getty III a fost ținut în lanț, într-o peșteră din munții Calabriei, unde a fost bătut și torturat în mod regulat. În noiembrie, la patru luni de când a fost răpit pentru prima dată, răpitorii au decis să treacă la lucruri și mai serioase. I-au tăiat tânărului o ureche și o șuviță din păr, pe care le-au pus într-un ziar alături de următorul mesaj: „Acesta este urechea lui Paul. Dacă nu primim bani în zece zile, va veni cealaltă ureche. Cu alte cuvinte, el va ajunge în bucățele acasă”.

A fost momentul în care Getty Senior a decis să rupă puțin din averea sa în schimbul vieții nepotului său, John Paul Getty III. Însă, nu prin a plăti suma cerută de mafioți – 17 milioane $-, ci puțin sub 3 milioane $ (echivalentul a circa 18 milioane $, astăzi). Și asta nu e tot! Getty Senior a cerut fiului său să restituie banii de răscumpărare cu o dobândă de 4%. În captivitate, Getty III împlinise vârsta de 17 ani și a fost descoperit pe o autostradă acoperită cu zăpadă între Roma și Napoli, la 15 decembrie 1973, la scurt timp după ce răpitorii și-au primit banii.

Mafioții, arestați. Doar doi condamnați

În cele din urmă, nouă dintre răpitori au fost arestați, inclusiv membri de rang înalt din ‘Ndrangheta, însă doar două persoane au fost condamnate ulterior. Răpirea sa a avut urmări grave pentru tânărul Getty. Devenise alcoolic și dependent de droguri, iar, în 1981, la 25 de ani, a suferit un accident vascular cerebral debilitant după ce a luat un cocktail cu Valium, metadonă și alcool, ceea ce i-a provocat insuficiență hepatică și un accident vascular cerebral, lăsându-l cvadriplegic și parțial orb.

John Paul Getty III a murit în 2011, la vârsta de 54 de ani, din cauza bolilor cauzate de atacul cerebral. Nu s-a recuperat niciodată după accidentul vascular și și-a petrecut restul zilelor în casa sa din Beverly Hills, care a fost transformată, cu ajutorul averii moștenite de la bunicul său, într-un spital privat de înaltă tehnologie. (FOTO: wikidata.org)