Evenimentul Zilei > International > Pentagonul a găsit soluția pentru Statele Unite. Care este strategia de descurajare a inamicului
Pentagonul a găsit soluția pentru Statele Unite. Care este strategia de descurajare a inamicului

Pentagonul a găsit soluția pentru Statele Unite. Care este strategia de descurajare a inamicului

Investițiile masive în inovare și noi tehnologii au consolidat foarte mult cooperarea cu aliații europeni și din Pacific, precum și o nouă forță dispersată, dar puternic conectată în rețea, toate elementele fundamentale ale noii abordări fiind un plan al Pentagonului.

Planul conceput de Pentagon

Conceptul de descurajare integrată a fost introdus de secretarul Apărării, Lloyd Austin, în timpul declarațiilor de la Summit-ul Global Emerging Technology al Comisiei Naționale de Securitate pentru Inteligența Artificială. El a explicat că ar putea fi atinse noi niveluri de descurajare prin puterea combinată a Statelor Unite și a numeroșilor săi aliați, un angajament viguros pentru finanțarea cercetării și dezvoltării, cât și superioritatea tehnologică.

„Descurajarea integrată se referă la utilizarea combinației potrivite de tehnologie, concepte operaționale și capacități, toate combinate astfel încât să pună pe gânduri orice adversar”, a spus Lloyd Austin.

În loc să se bazeze pe un număr concret sau pe dimensiunea forței pentru a obține o superioritate militară împotriva potențialilor adversari, strategia de „descurajare integrată” a lui Austin indică impactul pe scară largă al inovației, al rețelelor dispersate, dar sigure și al superiorității tehnologice.

Accentul de integrare al strategiei este în mod clar investit în necesitatea operațiunilor și a exercițiilor comune de pregătire pentru război, ale aliaților SUA. Dacă armata americană ajunge la o superioritate tehnologică și își și solidifică legătura cu aliații, atunci ar putea duce la o strategie de descurajare eficientă.

Inovație și investiție

O forță mai dispersată poate crește exponențial dimensiunea și viteza puterii sale de lovitură. Raza de acțiune mai lungă poate ajuta la cultivarea unor noi abordări tactice și strategice pentru a se alinia cu modul în care armele ar putea fi utilizate într-un mediu de război modern sau viitor. Conceptul este de a privi lucrurile drept o operațiune militară coordonată, multinațională, care să beneficieze atât de atributele unice ale sistemului de arme al unei țări, cât și de capacitatea de a antrena, de a colabora și de a asigura schimbul de informații în timp real.

Descurajarea integrată „înseamnă a investi în capacități de ultimă oră, în toate zonele de conflict”, a spus Austin. „Descurajarea integrată a Statelor Unite se bazează atât pe inovație, cât și pe investiții”, a adăugat el. „Și înțelegem că acestea sunt combinate. Inovația necesită resurse pentru a dezvolta idei noi.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.