Pe mine m-a uluit reacția imediată a multor instituții ale statului, după ce s-a dat startul în media la tocat emisiunea și pe protagoniștii ei, soții Veronica-Vulpița și Viorel Stegaru, veniți dintr-un sat amărât al județului Vaslui ca să facă show la Antena 1.

De ce m-a uluit implicarea instituțiilor?  Simplu. Tânăra țărăncuță Vulpița a reușit ceea ce noi, jurnaliștii, nu reușim de cele mai multe ori să obținem de la șefimea funcționărească: măcar un punct de vedere față de o problemă serioasă, ca să nu zic pe-a dreapta, adică rezolvarea.

Hai să dezvolt și să vedem ce s-a întâmplat după ce lumea s-a scandalizat de expunerea la tv a vieții private, chiar sexuale, a cuplului Vulpița – Viorel, doi asistați sociali și părinți ai unui copilaș.

Nicio autoritate nu a reacționat, vreme de peste o lună, la show-ul tv sau la știrile apărute prin ziare despre ”aventurile” soților din sătucul ăla amărât din județul Vaslui. S-a autosesizat CNA, într-un final, și a amendat postul tv. Atunci totul a explodat.

Unii dintre membrii Consiliului au ieșit cu declarații acide, moralizatoare, dar degeaba. Antena 1 a continuat să-i aibă ca protagoniști pe Vulpița și Viorel. Numărul telespectatorilor era imens, publicitatea curgea.

Brusc, însă, reprezentanții unor instituții ale statului au reacționat, intrând în hora șou-biznisului.

Primarul comunei Blăgești, Alec Chirilă, s-a repezit să anunțe presa că i-a tăiat ajutorul social lui Viorel fiindcă nu a efectuat munca în folosul comunității fiind la București, din cauză că a făcut de râs comunitatea vasluiană și că el și Vulpița sunt ”ieftini la minte”. Asta după ce domnul primar se uitase la ei, la televizor, vreme de o lună. Pe tăcute.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, care de multe ori s-au arătat  surprinși când presa descoperea copii abuzați de părinții bețivi, au declanşat rapid o anchetă ca să vadă dacă bunica are grijă cum trebuie de copilul Vulpiței. S-au dus până în Blăgești, ca să vadă cu ochii lor și au constatat că fetița de 2 ani e bine îngrijită. Ne-au comunicat tuturor isprava.

Ei, dar lucrurile nu s-au oprit aici, cercetarea și sprijinul se fac ca la carte, că doar e vorba de un spectacol în fața națiunii! DGASPC Vaslui a trimis adrese părinților (n.a. la domiciliul din comună, chiar dacă ei stau prin Capitală) prin care îi invita la discuții, să clarifice situația fetiței. Asistenții sociali au vorbit la telefon cu soții Stegaru, le-au spus că legislația îi obligă să facă o evaluare a relației dintre ei și copil și că vor face totul ca să cântărească bine situația socio-familială.

Of, dacă ar fi procedat la fel în zecile de cazuri din județul Vaslui prezentate de presă! La câți copilași, lăsați în grija rudelor de mame și tați care au plecat în străinătate, au fost să facă anchete sociale și să găsească soluții acolo unde micuții trăiau în mizerie sau în sărăcie?

Ce au făcut asistenții sociali ai DGASPC ca să le protejeze pe copilele din sate de violuri sau de proxeneți și traficanți de persoane care le vindeau iluzia unei vieți frumoase, cu spumă, glamour, paiete și lux, așa cum vedeau ele prin filme sau în clipurile de pe facebook?

Vulpița e una dintre aceste fătuci, trecută în majorat, și căreia, în locul traficanților, o echipă de televiziune i-a schimbat vremelnic viața. Iar ea, prin prestația dezinhibată de pe platoul tv sau din incinta Parlamentului, oripilând o parte a societății, a zguduit zdravăn niște instituții ale statului, făcându-le să reacționeze și să-și amintească ce rol au. Ce purtători de cuvânt…ce flit dat jurnaliștilor că trebuie să aștepte răspunsuri 30 de zile?!! Totul s-a resetat și a decurs normal, căci era scandal. Scandalul Vulpița!

Zău, ne-ar trebui câte o Vulpiță și pentru alte instituții și câteva ministere mai adormite! Propuneri?