Evenimentul Zilei > Actualitate > Vulcanul Cumbre Vieja face ravagii. A intrat într-o nouă fază explozivă. Râuri de lavă şi cenușă acoperă tot. VIDEO-FOTO
Vulcanul Cumbre Vieja face ravagii. A intrat într-o nouă fază explozivă. Râuri de lavă şi cenușă acoperă tot. VIDEO-FOTO

Vulcanul Cumbre Vieja face ravagii. A intrat într-o nouă fază explozivă. Râuri de lavă şi cenușă acoperă tot. VIDEO-FOTO

Râuri de lavă s-au scurs în cursul nopţii pe versanţii vulcanului de pe insula spaniolă La Palma, iar aeroportul local a fost închis după ce erupţia s-a intensificat şi a intrat în cea mai explozivă fază de până în prezent.

Operațiunile Unității Militare de Urgență (UME) continuă să funcționeze la La Palma, în special din cauza cenușei care este expulzată de vulcanul Cumbre Vieja.

Oamenii evacuați din cauza erupției vulcanului La Palma sunt în jur de 6.000 , după datele de vineri a centrelor Tajuya, Tacande de Arriba și Tacande de Abajo.

Cea mai proastă noapte de pe insula La Palma: mai multe explozii de lavă

Aceste noi evacuări au avut loc aseară după ce erupția vulcanului Cumbre Vieja a intrat în faze mai explozive, cu o frecvență mai mare de explozii și cu două noi guri eruptive pe flancul activ al conului. Rămân trei curenți de lavă activă, iar cea principală, spre nord, are o înălțime frontală maximă de 12 metri.

Efectul cenușii vulcanice

Cenușa vulcanică acoperă complet vehiculele și clădirile de pe insula La Palma. Potrivit Centrului consultativ pentru cenușa vulcanică (VAAC) din Toulouse, coloana de gaz atinge până la 5.000 de metri înălțime și sosirea cenușii fine la La Gomera a fost deja confirmată.

Emilio Morenatti / AP

Aeroportul La Palma continuă să fie nefuncțional din cauza a acumulării de cenușă, a raportat AENA, care a declarat că a început Curățire, deși situația se poate schimba în orice moment.

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe mica insulă din Oceanul Atlantic, a intrat în erupţie duminică şi a expulzat de atunci mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au condus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

Aşa arată aeroportul din La Palma în aceste momente

Aeroportul La Palma
Autorităţile au declarat sâmbătă că cele 160 de persoane care au fost evacuate vineri din alte trei localităţi nu se vor mai putea întoarce la casele lor pentru a-şi recupera bunurile din cauza „evoluţiei urgenţei vulcanice”.

Experţii au anunţat că vulcanul a intrat într-o nouă fază explozivă

Măsurătorile efectuate în cadrul monitorizării vulcanice de la începutul erupţiei au înregistrat cea mai înaltă activitate energetică de până în prezent, vineri după-amiază”, au indicat serviciile pentru situaţii de urgenţă într-un comunicat emis în seara aceleiaşi zile.

Operatorul aeroportuar spaniol Aena a anunţat sâmbătă că aeroportul de pe insulă a fost închis. Aeroportul La Palma este nefuncţional din cauza acumulării de cenuşă. Activităţile de curăţare au început, însă situaţia se poate schimba în orice moment, a indicat operatorul pe Twitter. La Palma, cu o populaţie de peste 83.000 de locuitori, face parte din arhipelagul Insulele Canare, scrie as.com
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: