Fan declarat al produselor tradiționale, omul nu refuza nici banii când îi anunța pe comercianți că „vin controalele”
Potrivit polițiștilor, inspectorul Gheorghe Dinică, în vârstă de 52 de ani, din Bistriţa, avea obiceiul de a anunța prin telefon comercianții care urmau a fi controlați.
Astfel, el a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase. „Bistriţeanul este bănuit că în perioada 2014-2015, în calitate de funcţionar public în cadrul unei instituţii de reglementare, implementare şi control în domeniul sanitar, veterinar şi al siguranţei alimentelor din judeţul Bistriţa- Năsăud, ar fi anunţat telefonic reprezentanţii unor societăţi comerciale cu privire la controalele ce urmau a fi efectuate, primind ulterior sume de bani şi diverse produse alimentare”, se arată într- un comunicat al Poliției.
Într-un an de zile, Dinică a anunțat 14 administratori de firme că ai săi colegi urmează să-i controleze, inclusiv data verificărilor. Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, funcționarul public a primit, inclusiv plăcinte drept „mulțumire” pentru favorul făcut unuia dintre oamenii de afaceri, iar de la alţii a luat diverse sume de bani, cuprinse între 100 şi 200 lei. A fost arestat pentru 30 de zile.
Puterea exemplului
Mita în plăcinte este o noutate pentru tipurile de șpăgi luate de-a lungul anilor în România. Fostul ministru al Agriculturii, Traian Decebal Remeș, a dat „startul” șpăgilor penibile, în momentul în care a primit mai multe kilograme de cârnați contra unor contracte publice. Alți funcționari prinși de procurori și trimiși în judecată au primit mită oi, viței, capre, țigarete sau băuturi alcoolice. Un fost procuror și un fost judecător au fost trimiși în judecată după ce a primit mită ouă, pe lângă câteva sute de euro. Un televizor, iepuri și fazani sunt alte șpăgi derizorii primite de diverși funcționari corupți.