Cum renasc stațiunile comuniste de pe Valea Oltului. „Litoralul” de la munte

Cum renasc stațiunile comuniste de pe Valea Oltului. „Litoralul” de la munte Stațiune Sovata/ Sursă foto: Dreasmtime.com

Mulți români au renunțat să își petreacă vacanța de vară la mare din cauza riscului că ar putea să se îmbolnăvească cu E. coli. De asemenea, prețurile ridicate de pe litoral nu i-au atras pe turiști. Există variante mult mai bune pentru concedii, dar la munte.

Stațiunile balneoclimaterice reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru cei care au renunțat să își petreacă vacanța la mare și vor să scape de temperaturile ridicate de pe litoral. Stațiunea Călimănești Căciulata a devenit un punct de atracție din ce în ce mai frecventat în ultimii doi ani.

Această stațiune s-a clasat pe locul al doilea în competiția „Destinația Anului” la categoria „Stațiuni turistice”, după Mamaia. Călimănești Căciulata se află la aproximativ 85 de kilometri distanță de Sibiu, 200 km de București și doar 20 km de Râmnicu Vâlcea. Stațiunea este una dintre cele mai râvnite destinații din țara noastră. Este important de precizat că mare parte din clădirile stațiunii au fost restaurate.

Pe lângă faptul că este cea mai mare bază de tratament balnear din Oltenia, stațiunea este atractivă deoarece are o istorie care se scrie încă de pe vremea romanilor.  Turiștii vor găsi în această stațiune balneară două parcuri acvatice și foarte multe bazine cu apă termală, care se află atât în incinta hotelurilor, pensiunilor și caselor de vacanță cât și în afara lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețuri și facilități la Aquapark Cozia

Parcul acvatic Cozia se află în incinta Complexului balnear Cozia și turiștii vor găsi aici 11 bazine interioare și exterioare, incintă încălzită, opt tobogane exterioare și două interioare, 1.400 de șezlonguri, restaurant cu autoservire care este deschis în fiecare zi între orele 8.00/9.00–20.00. Prețurile pentru acces sunt cuprinse între 15 și 40 de lei, în funcție de ziua săptămânii și de vârsta turiștilor.

Accesul unic pentru adulți în timpul săptămânii este de 35 de lei de persoană pentru trei ore și jumătate. Tariful pentru vineri-duminică este de 40 de lei de persoană. Pentru copii cu vârste cuprinse între doi și 14 ani tariful în timpul săptămânii este de 15 de lei de persoană pentru același interval de timp. Prețul în weekend este de 20 de lei de persoană.

Cei care vor să prelungească perioada de trei ore și jumătate vor trebui să plătească cinci lei pentru 30 de minute ca adult și trei lei pentru copii. Perioada inițială începe din momentul activării brățării de acces la piscine. Tarifele adiționale de cinci și trei lei se aplică doare persoanele care depășesc perioada inițială. Brățările sunt valabile doar în ziua în care au fost cumpărate, iar cei care părăsesc incinta parcului acvativ pierd valabilitatea biletului.

Aquapark Mirajul Oltului

Prețuri asemănătoare pentru adulți și copii sub 14 ani sunt și la Aqua Park „Mirajul Oltului”. La acest parc acvatic nu există o limită de timp. Tarifele pentru copii între trei și 14 ani sunt cuprinse între 25 și 30 de lei. Este important de precizat că la acest parc acvatic turiștii își pot face abonamente, iar grupurile de 15 persoane pot beneficia de reduceri. În plus, există posibilitatea de a organiza cursuri de înot, activități școlare, antrenamente sau competiții sportive.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Călimănești (@calimanesti_caciulata)

„Mirajul Oltului” are o capacitate de 300 de persoane, două piscine interioare cu apă dulce încălzită și două saune uscate pentru cromoterapie. Parcul acvatic are și o sală de fitness complet echipată, trei piscine exterioare cu o suprafață de 340 mp, șezlonguri cu umbrele și un complex de tobogane cu apă RALLY , KAMIKAZE - de viteză și SPACE HOLE - tip pâlnie, cu o înălțime de 14 metri.

Cel mai ieftin ștrand pentru copii

La „Ștrandul termal din Pădure” se găsesc cele mai mici tarife atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cei care vor să se oprească la acest punct turistic vor plăti doar 10 lei pentru o persoană. De asemenea, turiștii care vor să se oprească peste noapte în această zonă trebuie să știe că popasul dispune și de căsuțe din lemn, aflate lângă bazinul de apă termală. Prețul pentru o cameră de două persoane cu acces inclus la piscină este de 150 de lei pentru o noapte.

Un alt ștrand termal foarte căutat este cel din Călimănești și care se află în incinta Complexului Casa Românească din zona Căciulata - Cozia. Programul la piscine și saune este extins până aproape de miezul nopții. Cei care vor să meargă la piscine pot face acest lucru începând cu ora 8.00 și până la ora 23.00. Accesul la saună se face de la ora 10.00 și până la 22.00.

Adulții vor plăti 40 de lei pentru o persoană în timpul săptămânii pentru piscină, iar tariful pentru copii cu vârste cuprinse între șapte și 13 ani este de 30 de lei. Prețurile cresc cu cinci lei de persoană la finalul săptămânii, iar copiii până în șapte ani au acces gratuit. Prețul pentru 20 de minute petrecute în saună este de 20 de lei. Turiștii care sunt cazați au intrarea gratuită, inclusiv la piscina din interior.

Cazare și transport în stațiunile balneoclimaterica

În stațiunea Călimănești - Căciulata se găsesc în jur de 5.000 de locuri de cazare în hoteluri mai noi sau mai vechi, iar unele dintre ele au fost reabilitate în ultimul timp. De asemenea, tot în această zonă sunt și pensiuni și case de vacanță, de până la patru stele. Prețurile pornesc de la aproximativ 200 de lei și ajung până la 1.000 de lei pentru o noapte. Tarifele variază în funcție de condiții și facilități.

Cei care caută alt tip de cazare în stațiunea de pe Valea Oltului trebuie să știe că în această zonă există corturi tip glampling sau căsuțe din lemn pentru care tarifele percepute încep de la 300 de lei. Cel mai ieftin tarif pentru un sejur de cinci nopți, la finalul acestei luni, pentru două persoane este de 139 de lei la o  proprietate administrată de o gazdă particulară.

În ceea ce privește transportul către Călimănești, turiștii pot ajunge aici fie cu mașina persoanlă, fie cu mijloace de transport în comun. Există trenuri, autocare și microbuze care pleacă din Sibiu (26 de lei/persoană/autocar), Râmnicu Vâlcea (9 lei/persoană/autocar), București (65 de lei/persoană/autocar) sau Cluj Napoca (81 de lei/persoană/autocar).

Alte puncte de atracție din împrejurimi

Pe lângă bazele de agrement, în stațiune Călimănești Căciulata există și numeroase alte modalități de petrecere a timpului liber. Turiștii pot opta să parcurgă un traseu montan prin Parcul Național Cozia pentru a ajunge la Cascada Lotrișor sau Cabana Cozia. De asemenea, există posibilitatea de a vizita Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Ostrov, Mănăstirea Turnu sau Mănăstirea Stânișoara. Un alt obiectiv turistic din această zonă este Castrul Arutela.

De asemenea, turiștii se pot plimba cu vaporașul pe Olt sau pe Aleea de cură balneară. În plus, în această perioadă sunt organizate festivalurile de la Summer Camp Brezoi, precum Open Air Blues Festival. O altă variantă de plimbare sunt cascadele și lacurile de la Malaia, tot pe Valea Lotrului, precum Scoruș, Apa Spânzurată, Borogeana sau Lacurile Brădișor, Galbenu și Petrimanu. Turiștii pot vizita și stațiunea montană Voineasa, Lacul Vidra, Domeniul Transalpina pentru plimbări cu telegondola sau cea mai înaltă șosea din România - Transalpina.