Evenimentul Zilei > EVZ Special > Vremea întrebărilor cu Robert Turcescu. Nicușor Dan: „Nu mă voi asocia cu un partid corupt cum e PSD astăzi”
Vremea întrebărilor cu Robert Turcescu. Nicușor Dan: „Nu mă voi asocia cu un partid corupt cum e PSD astăzi”

Vremea întrebărilor cu Robert Turcescu. Nicușor Dan: „Nu mă voi asocia cu un partid corupt cum e PSD astăzi”

E greu să afli dacă e ”de dreapta” sau ”de stânga”. ”Nu vreau să mă poziționez politic pentru că nu vreau sa împart în două o întreagă clasă de oameni care s-a săturat de modul în care se face politică, spune Nicușor Dan, dar admite că n-a votat niciodată cu Ion Iliescu.

Ce-ați spus când ați aflat că Sorin Oprescu a ajuns în arest pentru luare de mită? Dar sincer!

Sincer? M-am bucurat. Nu pentru că un om a ajuns în arest, ci pentru că, în sfârșit, toate ilegalitățile semnalate de-a lungul timpului, de mine, de alți reprezentanți ai societății civile, au atras atenția instituțiilor abilitate să lupte cu caracatița corupției care se instalase de ani buni în Primăria Capitalei.

De ce vă doriți atât de mult să ajungeți Primar General? O să vă înjure lumea, pe unii o să-i dezamăgiți, pe alții o să-i enervați…

E o luptă pe care am început-o în 2006, ca să rezolv probleme importante ale orașului, care mă deranjau. Nu vreau să fiu Primar General ca să îmi pun asta în CV, vreau să fiu Primar General ca să rezolv un număr de lucruri, care din 2006 până acum au ajuns să ocupe întregul spectru de probleme ale orașului. Pe de altă parte, mafioții din primăriile din București și din jurul lor mă înjură de mult pentru că le încurc afacerile, n-o să mă tem tocmai acum când lumea lor se destructurează.

Ce poate să facă un Primar General  independent dacă va avea un Consiliu General politic? Eu mai țin minte ce încurcată a fost situația în vremea lui Băsescu!

Voi candida la Primarie în numele partidului Uniunea Salvați Bucureștiul – USB, înființat împreună cu oamenii care s-au implicat în campania din 2012, când am candidat ca independent. USB-ul va propune o listă de candidați la Consiliul General, tocmai pentru a susţine politica primarului, după cum va propune candidaţi pentru primăriile de sector şi pentru consiliile locale ale sectoarelor. Pe de altă parte, poziţia Primarului în raport cu Consiliul General nu e așa de disproporționată cum pare. Toți funcționarii Primăriei sunt în subordinea primarului, nu a Consiliului, iar primarul general poate să facă curățenie la nivelul funcționarilor. Nu mă va obliga niciun Consiliu să țin în Primărie vreun director corupt, sau incompetent. Primarul organizează licitațiile, el semnează autorizațiile, tot el poate face toată administrația transparentă. Consiliul General poate doar să blocheze finanțarea pe anumite proiecte, dar și aici, întrucât primarul este cel care propune bugetul și tot primarul cel care propune proiectele, el poate să propună un număr restrâns de proiecte și să forțeze Consiliul să i le voteze sau să lase bani necheltuiți.

Am văzut niște sondaje: Piedone, Negoiță și Bușoi pe podium. Poate sunt măsluite, dar un lucru e cert: toți au în spate structuri politice, bani și suport mediatic. Cum să te bați cu așa ceva?

Haideți să ne uităm și la cetățeni și la faptul că sunt sătui de un mod de a face politică. Există și un sondaj recent care arată că peste 50% dintre români își doresc un primar din afara actualei clase politice. Când lumea va afla că există alternativă la baroniada de până acum și la politicianismul penibil care le-a fost livrat până acum, cred că ne va urma. Oamenii vor avea încredere în USB.

Păreţi, așa, al nimănui. N-ați vrea să vină un partid mare să vă ia în brațe? Ce nu vă place la partidele mari ?

Al nimănui?! Am fost votat de 70.000 de bucureșteni în 2012, în condițiile în care resursele noastre au fost extrem de limitate, iar notorietatea la sfîrșitul campaniei era de 25%. Am fost susținut de câteva zeci de personalități publice. Partidele mari sunt responsabile de modul în care s-a făcut politică în ultimii 25 de ani. La Primăria Generală a fost un blat între partidele mari. După arestarea lui Oprescu, avem un nou blat între partidele mari și unul mai mic. Și așa a ajuns un protejat al lui Vanghelie să treacă bucureștenii prin iarnă.

Dacă anunță PSD că vă susține la Primăria Capitalei? O să le mulțumiți public?

Stiu la ce faceți referire. A fost o replica a mea la o ipoteză teoretică, aceea în care PSD nu propune candidat și recomanda susținătorilor să mă voteze. E o temă falsă. Este evident ca PSD va avea propriul candidat, cum la fel de clar este ca valorile mele sunt diferite de partidul care l-a susținut și îl apreciază, în continuare, pe primarul general Sorin Oprescu sau pe primarul de sector Robert Negoiță. ‎Pe scurt, voi candida în numele USB și nu mă voi asocia cu un partid corupt cum e PSD astăzi.

Sunteți un om de dreapta sau de stânga? Aţi votat vreodată cu Ion Iliescu?

Nu vreau să mă poziționez politic, pentru că nu vreau să împart în două o întreagă clasă de oameni care s-a săturat de modul în care se face politică. Programul USB este unul cu măsuri substanțiale, de bună administrare, în care această clasă de oameni se poate regăsi. Legat de Ion Iliescu, eram student și membru în Liga Studenților când minerii au venit în București și au bătut colegi de-ai mei, deci nu s-a pus problema să îl votez vreodată pe Iliescu. În turul doi din alegerile din 2000, când alegerea lui Vadim Tudor ar fi putut să ducă Romania într-o direcție foarte periculoasă, am votat împotriva lui Vadim Tudor. Consider că anularea votului nu este o soluție.

Să ne imaginăm că ajungeți Primar General. Ce se întâmplă în mandatul lui Nicușor Dan în primele șase luni?

Prima data evaluăm nivelul pagubei. Cât a fost furt, cât a fost incompetență, cine și de ce i-a păgubit pe bucureșteni. Și vă promit că va afla toată lumea aceste rezultate. Vom ști exact de unde plecăm: punem ordine în contractele în curs de execuție, în obligațiile de plată ale municipalității, în proprietățile municipalității, în contractele de inchiriere ale acestora. Facem un audit cu o firmă serioasă, și vom afla cum s-au cheltuit banii în ultimul mandat, pentru a recupera o parte dintre ei de la cei responsabili. Vă asigur că vom găsi balauri în contabilitatea Primăriei. A doua etapă, eficientizarea sistemului. Introducem un sistem informatic care să asigure, atât comunicarea internă între direcțiile Primăriei, cât și transparența a tot ce se întâmplă în Primărie. Inclusiv un sistem on-line prin care cetățenii să vadă, în timp real, facturile, contractele și licitațiile Primăriei. Vom schimba bună parte din echipa de directori din Primărie. La unii dintre ei ilegalitățile comise sunt de notorietate. Pe un fundament solid, vom începe proiectele pe care le-am anunțat: parteneriat cu CNADNR pentru șoseaua de centură, refacerea sistemului de încălzire, asigurarea necesarului de creșe, gradinițe și școli publice, consolidarea clădirilor cu risc seismic, facem centre de cartier pentru activități culturale și sportive pentru toată lumea, mari parcuri publice în jurul salbei de lacuri și a Lacului Morii, etc. Vom completa lista proiectelor cu cele care vin de la cetăteni. Anumite lucruri se pot termina deja în primele 6 luni, cum este demolarea Cathedral Plaza. Cred că vom reuși să convingem cetățenii că Primăria este acolo pentru a lucre doar pentru ei, în mod real.

Dintre toți primarii Bucureștilor de după 1989 cine a fost cel mai performant? Nu-mi spuneți că niciunul, dați-mi un nume!

Niciunul! A fost un același sistem, corupt și fără viziune, în care nu putem vorbi de performanță. Cred ca toți primarii de la cele șapte primării din București au furat, iar pentru cei acum în funcție e doar o chestiune de timp pâna se va dovedi.

Vă place pista aia de biciclişti de pe Calea Victoriei?

Exact cum dădea Ceaușescu din mână și apăreau sau dispăreau lucruri a decis și Oprescu împreună cu Universitatea de Arhitectură că șoferii trebuie să se mute de pe Calea Victoriei pe Berzei. Numai că șoferii au rămas pe Calea Victoriei pentru că Berzei nu duce nicăieri. După cum nici pista de pe Calea Victoriei nu duce nicăieri. Eu optez pentru soluția asociațiilor de bicicliști pentru o rețea de piste de biciclete, în special pe străzile mici, care sa îți permită să ajungi cu bicicleta de acasă la serviciu.

Klaus Iohannis credeți că a fost un primar bun? V-ar plăcea să trăiți la Sibiu?

Sibiul a reușit să atragă mai multe firme în zona industrială, iar șomajul este aproape zero. Meritul îi revine lui Iohannis. Sibiul s-a definit ca oraș turistic și cultural european, ceea ce nu e puțin lucru. O bună parte din merit îi revine dlui. Chiriac, directorului teatrului, dar evident că și primarul a avut o contribuție importantă. Nu cunosc alte aspecte ale administrației din Sibiu, dar pe cele menționate e clar că Sibiul a performat.

Care e cel mai urât loc din București?

Sunt încă străzi care nu au canalizare și pavaj, dar cel mai mult îmi displac clădirile nesimțite care distrug ansamblul. Vedem în ele lăcomia proprietarului și obediența arhitectului, câteva din bolile societății noastre de azi.

Ați văzut vreo Capitală europeană care să vă placă foarte mult? Ce vă impresionează când mergeți într-un aoraș?

Prin capitatele Europei occidentale îți place să te plimbi, prin Bucuresti mai rar. Cu alte cuvinte, în alte capitale oamenii simt că orașul e făcut pentru ei, pe când Bucureștiul e un loc în care muncești și din care încerci să fugi, în week-end, la țară, la mare, sau la munte, sau oriunde îți poți permite.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: