Vrei să știi dacă se dau rețete false pe numele tău? Poți verifica online

Vrei să știi dacă se dau rețete false pe numele tău? Poți verifica online

Peste 130.000 de dosare electronice au fost inițializate, iar mii de medici și 50 de spitale s-au conectat la platforma care susține dosarul electronic al pacienților. Medicii de familie reclamă însă că nu li s-a cerut acceptul pentru a le fi luate informațiile introduse.

Practic, rețetele sau trimiterile date de medicii de familie începând de marțea trecută apar și în dosarul electronic al pacienților respectivi, disponibil online. Pe lângă medici, și pacienții se pot conecta cu CNP-ul pentru a-și vizualiza datele pe site-ul www.des-cnas.ro, însă numai dacă au fost la medic în ultima perioadă. „Până în prezent, au fost inițializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul a fost accesat de peste 3.000 de medici și peste 50 de spitale s-au conectat. Începând cu a doua jumătate a anului curent, sistemul va fi accesibil tuturor cetățenilor”, susțin reprezentații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Tot istoricul medical al pacienților va fi disponibil online, în dosarul electronic: trimiteri, rețete, consultații, diagnostice, spitalizări, antecedente etc.

Proiectul are o valoare de 18,5 mil. euro, din care 81,62% finanțare europeană și 18,38% co-finanțare de la bugetul de stat.

„Au făcut cincinalul în trei ani”

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii de familie sunt însă nemul țumiți că nu li s-a cerut consimțământul pentru a fi preluate datele, cu atât mai puțin pacienților. „Marțea trecută au făcut cincinalul în trei ani. Au luate medicii care erau în tură și, fără a avea acord de la ei, datele introduse - rețete, trimiteri - au fost luate automat. Doctorii care lucrează pe sistemul gratuit oferit de CNAS (45% dintre medicii de familie) trebuie să dea actualizare sistemului pentru a funcționa, o dată cu actulizarea au dat și acceptul să le fie luate datele încărcate”, ne-a explicat medicul de familie Sandra Alexiu, secretar la Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

Medicul de familie Remus Lupu este nemulțumit că nu au fost instruiți mai bine legat de dosarul electronic. „Au intrat în sistemul informatic, au luat datele și cu asta basta, fără să instruiască medicii. Apoi, în dosar trebuie încărcate toate informațiile despre pacienți, iar asta tot medicii de familie o vor face, evident, tot gratuit”.

Cardurile de sănătate vin prin poștă

Cardul național de sănătate, cel mai important instrument pentru controlul fraudelor din Sănătate, va fi distribuit asiguraților gratuit, prin poștă, pe semnătură.

În cazul în care titularul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat Casei de asigurări în raza căruia se află locuința acestuia, iar asiguratul îl va putea ridica personal de acolo. Dacă nu se vor prezenta nici la sediul caselor de sănătate, cardurile vor fi arhivate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare, actele să fie distruse. Măsurile sunt prevăzute într-un unui proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri. Cititoarele de card vor trebui cumpărate de fiecare furnizor (medici de familie, clinici etc.) cele mai ieftine fiind între 30 și 50 de euro. (C.L.)