Vrei să devii vegan? Uite ce trebuie să știi înainte să ajungi la nutriționist

Vrei să devii vegan? Uite ce trebuie să știi înainte să ajungi la nutriționist

Indiferent dacă renunți la produsele de origine animală din motive de sănătate sau pentru a proteja animalele, vei avea nevoie de o strategie eficientă pentru a deveni vegan. Află cum să faci această schimbare mai ușor.

Din primele rânduri, trebuie precizat că rândurile de mai jos nu înlocuiesc sfatul unui nutriționist special. Acestea acționează ca un ghid.

Decizia de a fi vegan trebuie corelată cu o planificare riguroasă a meniului, dar nu trebuie să încerci să faci totul de la început. „Într-o primă etapă  este util să elimini câte un produs de origine animală la nivel de săptămână”, potrivit dr. Victoria Moran, nutriționist.

„Poți adăuga fructe și legume pe lângă ingredientele non-vegane până când te obișnuiești să renunți complet la ele. Bea un smoothie lângă micul dejun obișnuit sau mănâncă și fructe când iei o prăjitură. Dacă mănânci alimentele de origine vegetală primele nu vei mai avea nevoie de o cantitate la fel de ridicată de produse animale și îți va fi mai ușor să uiți treptat de ele”, spune dr. Jene Clairborne, nutriționist.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă strategie utilă este să alegi alimentul tău preferat și să-l înlocuiești cu versiunea vegană. Cel mai important lucru este să avansezi în ritmul tău propriu și să nu-ți impui schimbări drastice care te-ar putea face să revii la dieta anterioară.

Iată cum trebuie să procedezi pentru a deveni vegan fără să te stresezi:

Dacă este mai simplu, nu îi anunța pe ceilalți

La început ar putea fi mai ușor să devii vegan evitând întrebările sau criticile celorlalți. „Nu trebuie neapărat să îi anunți pe ceilalți. Concentrează-te în primul rând asupra ta, a corpului tău și a alimentelor la care ți se pare că îți este greu să renunți. Începe cu multă voință și vei reuși să menții această dietă pe termen lung”, spune John Salley, campion NBA adept al meniului vegan.

Găsește un grup de sprijin

Indiferent dacă te implici în discuțiile dintr-un grup de pe Facebook sau îți exprimi părerea asupra diferitelor rețete pe care le găsești și le discuți online, contează foarte mult să schimbi impresii cu cei care urmează aceeași dietă pentru a obține un impuls pozitiv și a ști că nu ești singur. Micile probleme pe care le poți întâmpina pe parcurs sau momentele în care nu știi cu ce să înlocuiești un ingredient de origine animală vor fi depășite rapid dacă îi poți întreba pe cei care sunt în aceeași situație cu tine.

 

Este util și să te înscrii la un curs de gătit cu specific vegan pentru a conștientiza principiile de alimentație și a-ți da seama că nu trebuie să renunți la gustul bun.

Nu te îngrijora când vine vorba de proteine

Dacă îți închipui că te va durea stomacul de foame toată ziua pentru că nu poți mânca friptură, să știi că nu va fi deloc așa. Poți folosi boabele de fasole, năutul, lintea, quinoa, nucile, semințele și produsele din soia precum tofu. În plus, poți utiliza și pudre proteice vegane pentru a crește consistența diferitelor preparate. Dintre legume, conopida, sparanghelul și broccoli au un conținut mai ridicat de proteine. Dacă incluzi alimentele potrivite în meniul tău nu vei avea deloc probleme cu senzația de foame sau lipsa energiei.

Concentrează-te pe fructe și legume

„Din păcate, multe persoane care consideră că sunt vegane sau vegetariene apelează de fapt la alimente bogate în amidon cum sunt pastele, cartofii prăjiți și pâinea pentru a înlocui carnea. Încearcă să mănânci sănătos și alege de fiecare dată alimentele naturale, neprocesate, pentru a-i oferi organismului doza necesară de vitamine, minerale și antioxidanți”, recomandă dr.

Ashayla Patterson.

Nu te gândi că a fi vegan înseamnă să te privezi de un gust special

Când elimini produsele de origine animală din meniul tău vor dispărea majoritatea grăsmilor și excesul de sodiu, elementele care creează aroma irezistibilă care te face să ceri încă o porție. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să te resemnezi să consumi preparate fără gust. Învață să combini nucile, avocado, semințele de pin, măslinele, roșiile uscate, busuiocul, uleiul de semințe de in, pudrele proteice, sarea de Himalaya, semințele de chia și fructele confiate pentru a obține rețete cu un gust senzațional.

Poți să ieși în oraș la masă

Ești convins că de acum încolo va trebui să gătești mereu acasă și nu vei mai putea ieși deloc cu prietenii? Majoritatea restaurantelor oferă salate care pot fi consumate de vegani sau pot substitui anumite ingrediente cu alternativele solicitate.