Vouchere de vacanță 2023. Tot ce trebuie să știți despre aceste bonuri de valoare

Vouchere de vacanță 2023. Tot ce trebuie să știți despre aceste bonuri de valoare Eliminarea voucherelor de vacanță afectează bugetarii cu salarii de 10.000 de lei brut. Sursa foto. EVZ

Voucherele de vacanţă sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mese, activități de agrement etc. Este acceptată folosirea lor doar la unitățile turistice înregistrate la Autoritatea Națională pentru Turism. Valoarea voucherelor poate varia în funcție de politica fiecărui angajator.

„Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul ţării noastre şi fiecare dintre noi îşi poate convinge confraţii că avem cu ce ne mândri.Cel mai bine se vede creșterea în segmentul turiştilor străini, unde, deşi s-a depăşit pragul de 1,5 milioane, prag stabilit la început de an, mai e de recuperat un decalaj de 40% faţă de 2019.

Schema lansată de la 1 ianuarie este disponibilă tot anul, timp de 5 ani și sunt speranțe să rezolve parţial această necesitate”, a declarat ministrul Turismului, Daniel Cadariu, în februarie 2023, la lansarea programului de vouchere de vacanță pentru acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și salariații din privat pot să primească vouchere de vacanță, dar acestea vor fi decontate de angajator.

„Aceste vouchere de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a mai spus ministrul.

Unde pot fi folosite voucherele

Tichetul de vacanță valorează în 2023 aproape 3.000 de lei brut, conform noului salariu minim pe economie. La sumă se va aplica un impozit de 10%. Iată cele trei liste de unități de cazare și agenții de turism partenere, în funcție de emitentul cardului.

Pentru Sodexo, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Up Romania, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Edenred, vezi AICI lista partenerilor.

Valabilitatea voucherelor de vacanță

Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii. Sumele de pe aceste tichete sunt impozitate în luna în care sunt acordate beneficiarului cu 10%, sumă care va fi reținută de angajator în luna care se oferă voucherele. Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS, conform Codului Fiscal.

Ele pot fi folosite doar pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mese și activități de agrement, potrivit știrileprotv.