Votul privind numirea procurorilor şefi, amânat

Din lipsă de cvorum, plenul Senatului a decis să amâne votul pentru modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ, precum şi adjuncţii lor nu mai sunt numiţi de preşedintele României, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Plenul Senatului a dezbătut, miercuri, propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, iniţiată de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache şi completată în Comisia juridică a Senatului. Preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai, a anunţat, însă, că, din lipsă de cvorum, proiectul de lege va fi supus votului plenului Senatului în şedinţa de marţi, 16 septembrie, înaintea dezbaterii moţiunii simple pe tema Agriculturii.

Întrucât, în favoarea acestor modificări s-au pronunţat PSD, PNL, PC şi PRM, iar împotriva lor, doar reprezentantul PD-L şi cel al UDMR, legea are mari şanse să treacă de plenul Senatului.

Dacă legea este votată de sentaori, următorul pas este ca ea să fie promulgată de preşedinte.  

Modificările au fost contestate de PDL pentru că ar fi neconstituţionale, şi asta pentru că textul Constituţiei spune clar care este procedura de numire în funcţie a procurorilor, şi anume, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune preşedintelui numirea acestora în funcţie.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:20

CITIŢI ŞI:

Senatorii jurişti îi slăbesc puterile lui Băsescu