Votul pe dosarele lui Mitrea şi Năstase, anulat eronat

Parlamentarii au încălcat, marţi, regulamentul Camerei Deputaţilor, atunci când au invalidat votul pe marginea dosarelor de corupţie ale lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, din cauza lipsei de cvorum.

Parlamentarii au încălcat, marţi, regulamentul Camerei Deputaţilor, atunci când au invalidat votul pe marginea dosarelor de corupţie ale lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, din cauza lipsei de cvorum.

Conducerea Camerei a anunţat că începerea urmăririi penale, în cazul celor doi foşti membri ai guvernului, nu a putut fi avizată sau respinsă, din cauză că au votat doar 208 deputaţi din necesarul de minimum 220 de voturi. Potrivit unei prevederi din Regulamentul Camerei, „deputaţii care nu-şi exercită dreptul de vot, dar care au fost prezenţi în sala de şedinţe, intră în numărul regulamentar de stabilire a cvorumului“.

Această prevedere nu a fost respectată, în condiţiile în care, în sală, au fost mai mulţi parlamentari prezenţi, care însă nu au votat. Printre ei: Adrian Năstase, Miron Mitrea şi soţia sa, Manuela Mitrea. Gelil Eserghep (PRM), secretarul Camerei Deputaţilor care a condus şedinţa de marţi, a explicat situaţ ia de la vot: „Nu s-a făcut nicio verificare a cvorumului, pentru că, la adoptarea legilor, erau suficienţi parlamentari. Când am trecut la votul pentru dosare, eu nu puteam decât să-i strig“. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, a apreciat, într-un interviu acordat hotnews.ro, că, în România, „lupta împotriva corupţiei şi-a încetinit ritmul“: „Preşedintele Bush mi-a spus că trei congresmeni, care l-au susţinut în mod constant, sunt acum în închisoare pentru corupţie. Asta îţi spune că, în calitate de cetăţean, dacă eşti corupt şi greşeşti, mergi la închisoare. Dacă nu se întâmplă asta, oamenii pot spune: ştim că există un peşte mare în ţara asta, care ia toţi banii, noi de ce nu am face la fel?“. Război epistolar Băsescu-Olteanu

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis ieri o scrisoare preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), în care reclamă faptul că „dosarele celor doi foşti miniştri nu pot face obiectul urmăririi penale deoarece Camera Deputaţilor întârzie nepermis de mult procedura de avizare“. Invocând faptul că parlamentul nu trebuie să se substituie justiţiei, Băsescu cere deblocarea situaţiei.   Olteanu i-a replicat şefului statului: „Mi-aş fi dorit ca, dacă dorinţa dumneavoastră privind funcţionarea justiţiei ar fi fost sinceră, să fi trimis parlamentarii grupului PDL la vot“. Ulterior, preşedintele i-a trimis o nouă scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care îl avertizează că face „afirmaţii false“ şi „are grave carenţe în cunoaşterea legilor“, rugându-l să aibă grijă ca, prin poziţiile sale, „să nu se înţeleagă că ar fi avocatul parlamentarilor pentru care s-a cerut urmărirea penală“. „În ceea ce priveşte frustrările dumneavoastră politice legate de Partidul Democrat Liberal (PDL), vă rog să vă adresaţi preşedintelui acestui partid, domnului Emil Boc“, i-a scris Băsescu.

Olteanu nu s-a lăsat nici el mai prejos. A declarat agenţiei Mediafax că, aşa cum el nu-i vorbeşte şefului statului despre pupă şi proră, aşteaptă ca nici el să nu-i dea lecţii despre legi şi parlament. VARIANTĂ Miron Mitrea îşi flutură demisia

Fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea, a declarat, marţi seară, că, dacă deputaţii se vor opune începerii urmăririi penale în cazul său, va demisiona din parlament, pentru că doreşte să meargă în faţa instanţei. „Am o singură cale, pe care aş vrea să o ocolesc, pentru că asta este meseria mea: eu sunt parlamentar, sunt deputat. De 12 ani, în afară de perioada în care am fost ministru, n-am avut altă meserie. Şi n-aş vrea să trebuiască să demisionez din parlament ca să mă duc în faţa instanţei. Dar, dacă este nevoie şi votul următor va fi un vot negativ, o voi face“, a susţinut Mitrea.