Din istorica zi de 26 mai 2020, USR și PLUS, constituite într-o Alianță, și-au făcut din anticitpate tema numărul unu a luptei lor politice.

Atît de mare, de dîrză a fost presiunea pusă de Alianță asupra PNL și asupra lui Klaus Iohannis, încît atît președintele, cît și liderii PNL, din motive care-mi scapă obsedați de competitorul pe partea Dreaptă, și-au asumat rapid steagul declanșării anticipatelor.

Mai ales după victoria supradimensionată a lui Klaus Iohannis asupra Vioricăi Dăncilă, Klaus Iohannis a redus întreaga politică a PNL și a Guvernului Ludovic Orban la crearea cadrului pentru declanșarea anticipatelor. De dragul acestei declanșări, PNL a făcut cadou PSD alegerile într-un singur tur, promovînd legea celor două tururi prin asumarea răspunderii și nu prin OUG.

Succesiunea de fapte aberante din primele luni ale lui 2020 se explică prin prioritatea absolută acordată creării condițiilor pentru declanșarea anticipatelor.

În alte țări ale lumii, declanșarea anticipatelor e simplă. La noi, sub semnul Constituției din 1991, care a conceput anticipatele astfel încît practic ele să nu poată fi declanșate decît în caz de Criză reală în formarea majorității, procedurile obligatorii sînt astfel concepute încît doar un acord politic între partidele parlamentare ar putea duce la anticipate fără costurile unei Crizei politice grave.

Îmbătat de succesele lui 2019, încurajat de slugile care sînt șefii instituțiilor de forță, unii dintre ei de prostia vicleană a lui Tudor Postelnicu, Klaus Iohannis a impus PNL politica dezastruoasă a declanșării anticipatelor cu orice preț.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE