Evenimentul Zilei > Actualitate > VOTCA băutura sacră a ruşilor: Cei care nu se atingeau de ea erau consideraţi necredincioşi | GALERIE FOTO
VOTCA băutura sacră a ruşilor: Cei care nu se atingeau de ea erau consideraţi necredincioşi | GALERIE FOTO

VOTCA băutura sacră a ruşilor: Cei care nu se atingeau de ea erau consideraţi necredincioşi | GALERIE FOTO

Dacă originea votcii este un subiect controversat, deoarece mai multe naţiuni printre care ruşii, polonezii, ucrainenii şi finlandezii, îi revendică paternitatea, când vine vorba de consum, ruşii par a fi de departe campioni la acest capitol.

English Russia prezintă o colecţie de fotografii cu ruşii care beau votcă, imagini care redau amploarea fenomenului. Denumirea băuturii este diminutiv de la “voda” care se traduce prin "apă" şi este inspirată după formula latină “aqua vitae”, ce se folosea pentru toate băuturile tari, în perioada Evului Mediu.

Oricum se presupune că acest tip de alcool provine de la popoarele slave care au ocupat nord-estul Europei, deoarece aici temperaturile ar fi făcut dificil comerţul cu vin şi bere, acestea îngheţând pe timpul iernii.

Se credea că votca avea şi un spirit sacru, de aceea se folosea în ceremonii religioase. Un vas cu aproximativ patru litri de băutură se trecea din mână în mână , iar cei care nu se atingeau de ea erau consideraţi necredincioşi.