„Votau şapte de la ei, doi amărâţi de la noi“

Aţâţaţi de zvonul declanşării unei anchete, protestatarii din comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov, au revenit, ieri, „pe baricade“.

După o zi întreagă de urlete bezmetice, încheiate cu o serie de leşinuri, câteva kilograme de transpiraţie şi acuzaţii pseudopolitice, cetăţenii „cinstiţi şi puri“ din Ştefăneştii de Jos, Ilfov (după caracterizarea proprie), au ieşit, din nou, din case, ieri-dimineaţa, cu minţile întunecate şi revolta în priviri. Alimentaţi de vestea deschiderii unei anchete privind posibila mită electorală din localitatea proprie şi frustraţi că şi-au petrecut o zi stând de pomană în faţa secţiei de vot, oamenii s-au organizat, în primă fază, într-o mulţime ce a ocupat uliţa de vizavi de crâşma comunală.

Amplasamentul s-a dovedit, în curând, complet nesatisfăcător: în afară de câţiva jandarmi, nimeni nu-i băga în seamă, iar dinspre primărie, situată la câţiva zeci de metri mai încolo, veneau zvonuri îmbucurătoare, privind o posibilă sosire la faţa locului a lui Dan Diaconescu, directorul postului OTV. Aşa că oamenii s-au reorganizat: nu în faţa primăriei, „că n-ai voie, e instituţie de stat“, ci pe strada de lângă. Cu soarele în cap şi sub privirile curioase ale celor care tranzitau comuna, manifestanţii şi-au urlat de aici principalele probleme: anularea alegerilor şi „jos nenorociţii aştia, că ne fură şi casele, şi tot!“. 300 de euro cu directivă clară de votare Reconstruită, povestea revoltei de duminică, din Ştefăneşti, dar şi a cauzelor care au produs-o se învârtesc în jurul unui nume propriu şi al câtorva relatări demne de o poveste absurdă. Numele este cel al lui Gabriel Oprea, numărul 1 din PSD pe zona Ilfov. La comanda acestuia, s-ar fi dat câte 300 de euro de persoană, cu directivă clară de votare. Mai mult, alte persoane, chiar şi de prin „Prelungirea aia, Rahova“, au primit buletin de Ştefăneşti şi bani pentru vot. Ultima etapă a planului: câteva sute de simpatizanţi PSD, trântiţi în miez de noapte în faţa secţiei de votare, ca să fie siguri că intră primii.

De aici începe dezvoltarea acţiunii. Concret, spune cealaltă tabără, dacă până la ora 11.00, duminică, în faţa secţiei nu au stat decât doi jandarmi, astfel încât pro-PSD-iştii au votat cu mic, cu mare, de la prânz la faţa locului, ar fi apărut o armată de forţe de ordine. Oamenii au fost blocaţi şi împărţiţi în două cozi.

„Din coada PSD-istă intra câte şapte o dată, de la noi, doi amărâţi“, iar cei puţini care reuşeau să ajungă în preajma urnelor visate erau plimbaţi sau amânaţi pe motive birocratice: ştampila a dispărut sau numele persoanei nu apărea pe listă. Finalul de poveste e, în fapt, un paradox: potrivit autorităţilor, candidatul PSD ar fi întrunit mai mult de jumătate plus unu din voturile exprimate, însă, după listele de vot, nici 40% din totalul locuitorilor din Ştefăneşti nu s-ar fi prezentat la vot. ANCHETĂ Circa jumătate dintre alegători, pe liste suplimentare Ofiţeri de la Direcţia Cercetări Penale a IGP, Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (serviciul secret al Ministerului Internelor) au început, ieri, o amplă anchetă la Stefăneşti.

„Este vorba despre un dosar penal ce vizează o posibilă mită electorală. Am cerut înregistrările făcute de televiziuni, care, deşi nu pot constitui probe în instanţă, sunt importante pentru investigaţii. Deocamdată, aşteptăm ca Biroul Electoral Judeţean să ne pună la dispoziţie listele cu alegă tori, deoarece, din informaţiile noastre, jumătate dintre cei care au votat, duminică, la Ştefăneşti, au fost înscrişi pe liste suplimentare. Motivul: şi-au schimbat adresa din cărţile de identitate în ultima lună, după definitivarea listelor permanente“, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Potrivit acestora, poliţiştii vor verifica fiecare dintre cele aproximativ 500 de persoane de pe listele suplimentare pentru a stabili dacă acestea locuiesc într-adevăr în Ştefăneşti. „Am început audierea localnicilor şi, în funcţie de probele pe care vom reuşi să le adunăm, ancheta va fi preluată de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Buftea“, au completat poliţiştii. Potrivit legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase (...) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi sau un anumit candidat pentru funcţia de primar sau consilier se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani“.

Aceeaşi pedeapsă riscă şi alegătorii care primesc bani, bunuri sau sunt avantajaţi în vreun fel pentru a vota un anume candidat. Şi tentativa se pedepseşte. În paralel cu ancheta penală de la Ştefăneşti, ministrul Cristian David a ordonat şi o anchetă administrativă ce vizează modul în care poliţiştii şi jandarmii au intervenit pentru a aplana conflictele izbucnite la secţiile de votare din localitatea ilfoveană. (Raluca Dan)

"Suntem oameni civilizaţi, dar din cauza lui Minune şi-a Jandarmeriei ne-au dat la TV ca nişte sălbatici".

Georgeta Nae localnică, Ştefăneştii de Jos