Închisoare pentru incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane. Vot final la Cameră

Închisoare pentru incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane. Vot final la Cameră

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri ,proiectul de lege care pedepsește incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie cu închisoare de la 6 luni la 3.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege potrivit căruia incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Incitarea la violenţă, ură sau discriminare se poate pedepsi cu închisoare

Astăzi, 293 de deputaţi au votat „pentru” adoptarea proiectului de lege. Concret, iniţiativa legislativă aduce modificări Codului Penal, în sensul că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Pe 22 martie, Senatul a adoptat propunerea de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaților, de astăzi, a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizional în acest caz

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin proiectul adoptat se urmăreşte combaterea unor forme de ură şi discriminare faţă de anumite categorii de persoane

În unul dintre amendamente prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA ori pentru alte criterii de acelaşi fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Acest amendament a fost propus de Ministerul Justiției și răspunde criticilor Comisiei Europene la adresa României, care consideră că Bucureștiul nu s-a aliniat criteriilor europene în domeniul discriminării.

Cercetările sociologice arată că în cazul României  există o tendință de creștere a intoleranței rasiale în rândul tinerilor

Se observă de asemenea o tendință de creștere a intoleranței rasiale în rândul tinerilor, iar culoarea pielii este foarte importantă atunci când se raportează la o altă persoană pentru aproape 15% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, semnificativ mai mult decât pentru cei cu vârste cuprinse între 51 și 65 de ani (aproximativ 10%), procent depășit doar de categoria de populație de peste 65 de ani.

Este nevoie deci de politici de coeziune, dar și de magistrați mai bine pregătiți, care să ia în serios discriminările de toate felurile, incitările la ură și la violență, relatează  Institutului de Politici Publice din România.