Premierul Silvio Berlusconi va demisiona după ce pachetul de reforme economice, promis UE, va fi aprobat, a anunţat în această seară preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano. Decizia şefului guvernului a fost luată după votul din Parlament. Premierul italian a pierdut majoritatea absolută în camera inferioară a Parlamentului. Deşi a obţinut voturile necesare pentru proiectul de buget, a primit mai puţin de jumătate din voturile deputaţilor, după ce mai mulţi parlamentari ai coaliţiei aflate la putere, foşti susţinători ai lui Berlusconi, au trecut în tabăra opoziţiei.
UPDATE 21.00 "Dacă planul de relansare financiară va fi aprobat, voi demisiona", i-a spus Berlusconi lui Giorgio Napolitano în cursul întrevederii pe care a avut-o cu şeful statului, după votul din parlament care urmează să aibă loc până la finele acestei luni. Preşedintele Napolitano a precizat că, după demisia lui Berlusconi, va avea consultări cu partidele politice pentru formarea unui nou guvern, relatează presa italiană.
În total, 308 de parlamentari au votat "pentru" proiectul de buget, în loc de 316, cât ar fi fost necesare unei majorităţi absolute. Nu a existat niciun vot "împotrivă", iar 321 de deputaţi ai opoziţiei nu au votat deloc. Silvio Berlusconi s-a aflat astăzi în faţa unui vot crucial asupra proiectului de buget, în contextul temerilor că Italia ar putea fi următoarea victimă a crizei datoriilor publice, potrivit BBC. Preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, îi cere premierului Berlusconi să demisioneze şi spune că secretarul partidului Poporul Libertăţii, Angelino Alfano, ar trebui să fie următorul prim-ministru al Italiei, relatează agenţiile internaţionale de presă. Costurile de împrumut pentru guvernul italian au crescut din cauza temerilor că ţara nu ar fi capabilă să-şi plătească datoriile uriaşe de până acum.
Berlusconi, care a supravieţuit până acum de zeci de ori unor voturi de încredere în Parlament, a respins, ieri, informaţiile potrivit cărora ar dori să demisioneze din funcţie.
În acest timp, miniştri de finanţe europeni se vor întâlni, azi, la Bruxelles pentru discuţii. Îngrijorările legate de Italia sunt umbrite de problemele din Grecia, unde liderii politici se zbat să formeze un nou guvern de uniune naţională şi să numească un nou premier, care să aplice măsurile de austeritate impuse de UE şi FMI. Incapacitate de plată Obligaţiunile de state italiene pe 10 ani au crescut, ieri, ajungând la un record de 6,67%, pieţele fiind îngrijorate de incapacitatea Italiei de a-şi plăti datoriile. Deficitul Italiei este relativ scăzut, dar investittorii sunt îngrijoraţi de combinaţia dintre rata mică de creştere economică a Italiei şi cei 1,9 trilioane de euro datorie, care ar putea duce, împreună, la o nouă criză în Zona Euro.
Ieri, Berlusconi a negat pe Facebook faptul că ar urma să demisioneze. Există speculaţii că premeirul nu ar mai deţine majoritatea în parlament, după ce câţiva dintre membrii partidului de guvernământ ar fi părăsit formaţiunea politică. Berlusconi a răspuns însă că guvernul său are întregul sprijin necesar. "Nu înţele cxum circulă zvonurile depsre demisia mea", a spus premierul, citat de ziarul "Libero". Angajaţi de la Mediaset, arestaţi pentru trafic de droguri Doi angajaţi ai societăţii comerciale Mediaset, deţinută de prim-ministrul italian Silvio Berlusconi, au fost arestaţi azi pentru trafic de droguri. Alte şapte persoane sunt cercetate în stare de libertate pentru că au furnizat stupefiante colegilor de serviciu, scrie cotidianul "Corriere della Sera".
Persoanele arestate sunt acuzate de procurorii de la Tribunalul din Milano că procurau colegilor cocaină şi marijuana. Ancheta este condusă de procurorul Antonio Sangermano, cunoscut opiniei publice pentru procesul în care Silvio Berlusconi este acuzat de prostituţie cu minore şi abuz de putere.
Investigatorii au ţinut să precizeze că faptele individuale ale angajaţilor nu nicio legătură cu activitatea societăţii comerciale unde lucrau.