Vor sta şapte ani pe mare

Inspirat de „Toate pânzele sus“, Marius Albu porneşte, alături de soţia sa, pe urmele poveştii lui Radu Tudoran şi se întoarce pe harta desenată de Magellan.

Cu „toate pânzele sus“, o familie de exploratori români porneşte, pe 15 iunie, pe urmele corabiei „Speranţa“, în călătoria imaginată de scriitorul Radu Tudoran în celebra sa carte. Marius şi Cătălina Albu vor străbate întâi mii de mile marine până în Ţara de Foc şi se vor întoarce pe ruta navigatorului Magellan, pentru a face din nou înconjurul lumii.

Întreaga aventură, pe care exploratorii o pregătesc de mai bine de doi ani, va dura în jur de şapte ani şi va fi realizată cu fonduri proprii pentru că, din cauza crizei financiare, sponsorii „s-au dat la fund“. Marius Albu nu este la prima experienţă de acest gen - el este primul român care a făcut de două ori înconjurul lumii într-o ambarcaţiune cu vele şi a escaladat cel mai înalt vulcan activ din lume, Ojos del Salado (6.893 m), precum şi cel mai înalt vârf din America de Sud, Aconcagua (6.959 m).

Pe baricade împotriva piraţilor contemporani

Poveşti cu piraţi, uragane şi alte păţanii marinăreşti - bărbatul originar din Bacău este o adevărată enciclopedie. „Cel mai periculos a fost pe vas, care nu este mare - are 10 metri lungime. Prima mare furtună m-a prins în Atlantic, unde, după o săptămână, se formaseră valuri de 12 metri. Toate velele au fost rupte, am avut probleme cu motorul care mai mergea doar într-un cilindru, dar am scăpat“, povesteşte întemeietorul clubului de alpinism, speologie, parapantă şi navigaţie Explorer.

Despre piraţi spune că şi-au pierdut din strălucirea costumelor de altădată, dar sunt la fel de periculoşi. Pot fi întâlniţi mai ales în Marea Chinei de Sud şi în arhipelagul Bahamas. „Seamănă mai degrabă cu nişte pescari foarte săraci, care încearcă să captureze toate iahturile şi să le jefuiască. Uneori se întâmplă să-i omoare pe prizonieri, alteori îi abandonează pe vas.“ A reuşit să scape de ei de câteva ori pierzându-se în negura nopţii, dar a întâlnit mai mulţi oameni prădaţi de aceştia.

Lupta cu uraganul

Uraganul Louise l-a prins în Sant Martin, o insulă din arhipelagul Caraibilor şi singura insulă cu lagună în interior. Aici se angajase pentru o perioadă şi, în paralel, lucra la reparaţiile ambarcaţiunii pentru continuarea călătoriei. „Uraganul se anunţase de câteva zile şi eram toţi în pregătiri. Toate ambarcaţiunile din zonă s-au adunat în lagună - erau vreo 2.500. Tocmai numărul lor a fost problema, pentru că unii nu ştiau să se ancoreze bine - eu, de exemplu, am pus cinci ancore. Când vântul s-a înteţit, multe s-au desprins şi au început să se lovească unele de altele şi să se scufunde“, îşi aminteşte Albu.

Unii marinari erau la bord şi au încercat să se desprindă din ancore, tocmai pentru a se feri de ciocniri. Navigatorul spune că, la un moment dat, rafalele ajungeau la 300 de km/h. „Doar 25 din aceste 2.500 au rămas în apă, restul au fost scufundate sau aruncate pe ţărmul lagunei“, menţionează bărbatul, care zâmbeşte, adăugând: „Noi am reuşit să rămânem la suprafaţă, dar am luptat mult“.

O aventură de peste 10.000 de mile marine

În noua expediţie va pleca tot cu bătrânul Phoenix, care a avut nevoie de pregătiri speciale. Oricum, bărbatul se pricepe să-l repare şi, orice problemă ar apărea, ar găsi imediat soluţii. Chiar dacă nu are încă suma necesară pentru o astfel de aventură - minimum 200.000 de euro, Marius Albu nu-şi face griji - poate găsi un loc de muncă în orice şantier naval. „Meseria mea de bază e strungar, dar am lucrat mult cu iahturile - în porturile în care m-am oprit, am învăţat să lucrez partea mecanică la ambarcaţiuni şi peste tot am găsit de lucru, astfel că am putut apoi să plec mai departe“, spune Marius Albu.

Din această aventură, soţii Albu vor să facă un documentar pe care să-l difuzeze apoi la televiziune.

Cartea „Toate pânzele sus!“ a fost publicată în 1954 de Radu Tudoran, care a descris călătoria în jurul lumii pe care nu a mai putut s-o facă în 1948, deşi goeleta sa „Speranţa“ era pregătită de plecare în portul Brăila. Povestea a devenit celebră odată cu ecranizarea, în 1976, a aventurii celor doi prieteni, românul Lupan şi francezul Vaillant, porniţi pe urmele secretelor epavei corabiei „La Esperance“. În rolurile principale au jucat cunoscuţii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

ALPINISM. Poză de grup pentru sărbătorirea succesului

ÎNCHIS DE COMUNIŞTI A evadat dintr-o închisoare turcească

Pe vremea comunismului, Marius Albu n-a dus-o bine cu autorităţile, faţă de care avea pur şi simplu o repulsie. Motiv pentru care, în anii ’80, a fugit pe mare de două ori, cu un cataraman improvizat de el. Prima dată l-au prins bulgarii şi l-au predat, fapt pentru care a stat şase luni în închisoare. A doua oară însă, a ajuns până în Turcia, unde l-au închis împreună cu băiatul lui, care avea, pe atunci, 14 ani. De aici au reuşit să evadeze tăind gratiile cu un fel de cuţit. Apoi au plecat în Grecia şi s-au mai întors abia după Revoluţie, când au început să lucreze la iahtul Phoenix. Corpul navei a fost cumpărat, dar echipamentul a fost pus la punct după un proiect inspirat dintr-o revistă rusească.