Liberalii s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și, se pare, le-ar fi dat asigurări că lucrurile se vor aranja. Sursele Evenimentului Zilei susțin că Iohannis va apăsa câteva „butoane”, va negocia, direct sau prin interpuși, și va debloca situația din Parlament, astfel încât procedura anticipatelor să continuie conform planului: „O să vedeți că se rezolvă și mergem mai departe spre anticipate”.

Oficial, însă, nimeni de la PNL nu spune ce urmează să se întâmple și cum vor decurge lucrurile, alimentând speculațiile. Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au avut o abordare misterioasă în legătură cu subiectul.

„Atitudinea PSD e cel puțin ciudată. După ce PSD a depus moțiune de cenzură, a căzut Guvernul, acuma ei spun că nu este vina lor. Este evident PSD-ul care a depus moțiune, care a reușit să doboare Guvernul și acuma, când trebuie să se voteze o nouă propunere, dumnealor sunt ocupați cu alte treburi. Mi se pare o poziție principial incorectă și îi invit să-și reconsidere punctul de vedere. Parlamentul României e organul suprem, care reprezintă voința poporului, și acolo se lucrează prin prezență, nu prin absență”, a afirmat Iohannis, de la Bruxelles.

Iohannis_Guvernul Orban, guvern, ministrii
Iohannis_Guvernul Orban

Nici Ludovic Orban nu s-a arătat dispus să-și devoaleze strategiile, mărind suspansul: „Vom vedea ce va fi. Dacă nu se adună cvorum este vina PSD, pentru că PSD deține 42% din Parlament și înseamnă că boicotează o procedură constituțională. Ca atare, responsabilitatea în cazul în care nu va fi cvorum va fi exclusiv a PSD”.

Pe de altă parte, chiar și în cele mai pesimiste ipoteze, în cazul în care alegerile anticipate nu vor avea loc, liberalii sunt siguri că vor rămâne la guvernare, chiar dacă se vor eroda și nu vor reuși un scor bun la parlamentare. Ei sunt siguri că președintele își va ține promisiunea pe care a făcut-o și nu va mai nominaliza nici un alt premier de la PSD.

Scenariile din tabăra social-democrată

În tabăra PSD circulă mai multe variante de scenariu care pornesc de la decizia CEx. ca parlamentarii partidului să boicoteze învestirea Guvernului.

Prima variantă, oficială, pe care n-o crede aproape nimeni, este că PSD va tergiversa procedura de învestire a guvernelor Orban până când anticipate nu vor mai putea fi organizate. Există declarații ale unor lideri precum deputatul Alfred Simonis, șeful grupului PSD din Camera Deputaților, care o susțin.

Alfred – Robert SIMONIS, liderul PSD din Camera Deputatilor. PARLAMENT

„Vom solicita public domnului Ludovic Orban să facă noi propuneri de miniștrii în locul celor care au primit aviz negativ. Dacă domnia sa nu dorește, PSD nu se va prezenta la ședința din 24 februarie pentru învestirea Guvernului”, a declarat Simonis. PSD nu i-a cerut lui Orban să-i schimbe pe miniștrii care au primit aviz negativ – ar fi trebuit să-i ceară să-și schimbe întreg cabinetul – dar a decis să nu se prezinte la ședința din 24 februarie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE