Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin, supărat că nu a fost invitat la Casa Albă. Care sunt concluziile liderului rus după întâlnirea cu Biden
Vladimir Putin, supărat că nu a fost invitat la Casa Albă. Care sunt concluziile liderului rus după întâlnirea cu Biden

Vladimir Putin, supărat că nu a fost invitat la Casa Albă. Care sunt concluziile liderului rus după întâlnirea cu Biden

Vladimir Putin a susținut conferință de presă separată, după întâlnirea cu Joe Biden. Putin a făcut, primul, declarații după întâlnirea cu Joe Biden.  

Vladimir Putin, președintele Rusiei  a făcut, primul, declarații după întâlnirea cu Joe Biden, care a durat circa 3 ore, la Geneva. Estimarea inițială pentru cele două runde de dialog era cinci ore.

 Temele atinse în declarațiile făcute de liderul rus la întâlnirea cu jurnaliștii:

Despre Tratatul Start 3: „Președintele Biden și-a asumat responsabilitatea de a prelungi Tratatul Start 3, de limitare a armamentului nuclear ruso-american”, a spus liderul rus.

Despre revenirea ambasadorilor la post: „Ambasadorii american și rus se vor întoarce la posturi și își vor lua funcțiile în primire. Întrebarea „când anume‟ este pur tehnică”.

Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova în martie pentru consultări. Se întâmpla după ce Joe Biden l-a numit pe Putin „criminal’ într-un interviu. De asemenea, ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a revenit în SUA în aprilie după ce autoritățile de la Moscova i-au recomandat să părăsească țara, pe fondul situației „extrem de tensionate”.

Putin: O întâlnire eficientă, la obiect, axată pe rezultate

Liderul rus a catalogat, din perspectiva rezultatelor, întâlnirea de miercuri, de la Geneva,  drept „eficientă, la obiect”.

În privința atacurilor cibernetice, Putin a declarat: „Am convenit să începem consultări pe această temă, a atacurilor cibernetice, în vederea evitării lor. Fiecare dintre părți trebuie să-și asume anumite obligații în această chestiune.

Dinamica întâlnirii nu a fost deloc ostilă, din contră

Deși părțile au multe puncte de vedere divergente, am dat dovadă de voință pentru a ajunge la un punct comun.

„În ceea ce privește Ucraina, Rusia are o singură obligație, aceea de a implementa prevederile acordului de la Minsk. Dacă examinăm propunerile Ucrainei, nu e nevoie de cine știe ce educație, pentru a realiza că nu au legătură cu acordul de la Minsk”.

Referitor la perspectiva aderării Ucrainei la NATO, Putin adeclarat că „nu e nimic de discutat” în acest sens.

Despre Aleksei Navalnîi:

„Domnul în discuție s-a dus în străinătate pentru tratament. De îndată ce a mers la spital, și-a expus materialele video pe internet … A vrut în mod conștient să încalce legea. A făcut exact ce a dorit să facă. Deci, ce fel de discuție putem avea în legătură cu el?”, a comentat Putin, evitând să pronunțe numele lui Navalnîi.

Putin intră într-un dialog cu reporterul CNN Matthew Chance, căruia îi spune că „nu a auzit partea de întrebare referitoare la Ucraina și Opoziția rusă”.

Despre zona Arctică: „Am vorbit cu președintele Biden în detaliu despre zona arctică, foarte importantă pentru întreaga lume. În ceea ce privește operațiunile noastre acolo, nu am făcut decât să ne modernizăm infrastructura deja existentă”.

Despre o eventuală vizită în SUA: „Nu am fost invitat la Casa Albă, trebuie să existe condițiile potrivite pentru a se ajunge la astfel de invitație”.

Despre întâlnirea cu Joe Biden din trecut, în care acesta din urmă spune că s-a uitat în ochii liderului rus și „nu i-a văzut sufletul” și despre colaborarea cu omologul american:

„Nu îmi amintesc acest episod. Nu e prima dată când aud despe el, dar nu mi-l amintesc… Îl consider pe Biden profesionist, echilibrat, foarte experimentat și care are valori morale, lucru pe care îl găsesc atrăgător”

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: