Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin, prizonier în schema puterii? Istoria Rusiei cu talibanii îl bântuie. Ce a discutat cu președintele Turciei
Vladimir Putin, prizonier în schema puterii? Istoria Rusiei cu talibanii îl bântuie. Ce a discutat cu președintele Turciei

Vladimir Putin, prizonier în schema puterii? Istoria Rusiei cu talibanii îl bântuie. Ce a discutat cu președintele Turciei

Președintele Rusiei a purtat o discuție cu șeful de stat al Turciei pe tema situației din Afganistan. Vladimir Putin a vrut să ajungă la un acord în legătură cu o coordonare bilaterală întărită în ceea ce privește problemele afgane, au transmis, sâmbătă, oficialii ruși, potrivit Reuters.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan au transmis că prioritatea lor este reprezentată de combaterea terorismului și a traficului de droguri, potrivit informațiilor comunicate de biroul de presă rus. Președintele Turciei a subliniat că este important ca talibanii să nu repede greșelile din trecut și să-și respecte promisiunile.

Rusia și Turcia vor o „tranziție fină” a talibanilor

Astfel, cei doi oficiali și-au exprimat speranța de a avea parte de o „tranziție fină” a talibanilor în Afganistan.  „Noul guvern ce va fi format în Afganistan ar trebui să fie incluziv şi reprezentativ pentru diversitatea poporului afgan”, i-a spus Erdoğan lui Putin, potrivit unei transcrieri a convorbirii.

Președintele turc a declarat, în urmă cu câteva zile, că îşi propune în continuare să menţină securitatea pe aeroportul din Kabul, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei. Pe de altă parte, felul în care va evolua relația dintre talibani și Rusia nu se știe încă, însă un lucru este cert – în urma jocurilor geopolitice, poporul afgan este cel care va fi supus celor mai mari pierderi.

Rusia ar fi preferat ca forțele armate ale SUA să mai rămână în Afganistan încă cinci, zece sau chiar douăzeci de ani, a transmis șeful diplomației de la Casa Albă, susținut fiind de mai mulți analiști politici și oficiali din Washington. Deși Moscova se arată mulțumită de retragerea forțelor speciale americane din Afganistan și a lăsat de înțeles că are planuri de cooperare cu talibanii, victoria celor din urmă poate genera provocări serioase pentru Vladimir Putin.

Relația dintre Rusia și Afganistan. Istoria invaziei talibanilor în teritoriul poporului afgan

Relația Rusiei cu Afganistan are un istoric vast. Cele două popoare au avut și perioade de colaborare, însă și de tensiune, Moscova plănuind dominarea Afganistanului. Cea mai cunoscută invazie în acest sens este cea sovietică, din perioada anilor 1970-1989. Mișcarea comunității talibane își are rădăcinile în perioada luptei poporului afgan împotriva invaziei sovietice.

În cursul războiului civil ce a avut loc după retragerea forțelor armate sovietice, în anul 1996 talibanii au ocupat cea mai mare parte a Afganistanului. Aceștia au dominat teritoriul până în anul 2001, când, în urma intervenției coaliției internaționale condusă de SUA, talibanii au pierdut puterea.

Rusia și-a manifestat, atunci, interesul de a se implica alături de NATO și SUA în Afganistan, însă din cauza conflictelor cu SUA, Moscova a preferat să-și consolideze relația cu talibanii, foști inamici.

În ultimii ani, SUA a acuzat Rusia în repetate rânduri de faptul că a distribuit armament și alte astfel de echipamente talibanilor. Presa internațională a transmis, în anul 2020, că serviciile de informații americane au descoperit legături între spioni ruși care ar fi propus unor militanți din Afganistan, cu legături cu talibanii, recompense importante în schimbul uciderii soldaților americani. Rusia și liderii talibani au negat vehement poziția SUA.

Recent, în contextul invadării talibanilor în Afganistan, ambasadorul Rusiei în Afganistan a salutat acțiunea. El a precizat că situația din capitala Kabul, sub dominația talibană, este mai favorabilă decât atunci când SUA și Occidentul susținea teritoriul.

Motivele pentru care Putin ar fi preferat ca forțele SUA să nu părăsească Afganistanul

Unul dintre motivele pentru care Rusia ar fi preferat ca forțele SUA să mai zăbovească în Afganistan este reprezentat de faptul că Vladimir Putin nu a dat uitării consecințele primului regim taliban, care a dat nașterea la atacuri teroriste intense și milioane de refugiați. Prin urmare, Rusia are motive serioase pentru a-și manifesta îngrijorarea cu privire la o metamorfozare a Afganistanului într-un refugiu pentru rețele și activități teroriste în Asia Centrală, chiar în proximitatea frontierelor celor două puteri.

De asemenea, fondurile pe care SUA le-ar fi investit în Afganistan, în cazul în care forțele speciale nu ar fi părăsit teritoriul, vor putea fi direcționate pentru gestionarea unor provocări strategice mai importante, precum acțiunile de contracarare a rivalilor geopolitici. Forțele armate ale SUA, destinate luptei din Afganistan, vor fi strămutate în zone strategice ale Europei sau Asia de Est sau chiar în coasta Rusiei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: