Vladimir Putin a ajuns în Kârgâzstan. Este prima prima vizită internațională pe care o întreprinde după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva sa. Putin va participa la un summit al liderilor Comunităţii Statelor Independente, organizație ce reunește mai multe foste republici sovietice.
Vladimir Putin a ajuns în Kârgâzstan unde va participa la un summit al liderilor Comunităţii Statelor Independentema. Organizația reunește mai multe foste republici sovietice. Țara din Asia Centrală rămâne o aliată a Moscovei, după cum relatează AFP. Aceasta este prima vizită internațională pe care o întreprinde după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva sa.
Programul vizitei prevede și o întâlnire cu omologul său Sadir Japarov.
De menționat că programul vizitei lui Vladimir Putin prevedea și o vizită la o bază militară situată la est de capitala Bişkek. Evenimentul a fost anulat, însă, a anunţat preşedinţia kârgâză. Motivul nu a fost precizat.
Săptămâna viitoare, Vladimir Putin mai are programată o vizită în China comunistă. Informația a fost confirmată de consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov.
Vladimir Putin a ajuns în Kârgâzstan
Vizita lui Vladimir Putin în Kârgâzstan are loc la o zi după ce parlamentul local a ratificat un acord militar cu Rusia. Documentul prevede crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană. În baza acestui acord, un teren de cinci hectare va fi alocat pentru extinderea bazei militare rusești de la Kant, din Kârgâzstan.
„Deputaţii au analizat şi au adoptat proiectul de lege privind ratificarea acordului dintre Republica Kârgâză şi Federaţia Rusă pentru crearea unui sistem regional comun de apărare aeriană”, a anunţat parlamentul kârgâz într-un comunicat.
Partea kârgâză nu a precizat durata acestui acord. Pe de altă parte, însă, agenţia de presa rusă RIA Novosti menţionează o durată de cinci ani.
Vladimir Putin are încheiate acorduri militare similare și cu alte ţări aliate. Între acestea este vorba despre Kazahstan, Belarus şi Tadjikistan.
Acordurile cu Rusia puse sub semnul întrebării
Eficienţa Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), structură militară condusă de Moscova, ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, a fost pusă sub semnul întrebării.
Vlzadimir Putin s-a dovedit incapabil să protejeze unul dintre aliați, Armenia. Oficialii de la Erevan au acuzat Rusia că nu a făcut nimic pentru a preveni ofensiva Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah. Din acest motiv, Armenia a refuzat să participe la exerciţiile comune din această săptămâna din Kârgâzstan,