Vladimir Putin îl primeşte pe Bachar al-Assad şi critică amestecul străin în Siria

Vladimir Putin îl primeşte pe Bachar al-Assad şi critică amestecul străin în Siria Sursa: arhiva EVZ

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a criticat prezenţa unor forţe străine în Siria şi a salutat "daunele considerabile" aduse rebelilor şi jihadiştilor, primindu-l pe aliatul său Bachar al-Assad în Rusia, a anunţat Kremlinul, marţi, 14 septembrie.

În timpul acestei rare întâlniri directe între cei doi, care a avut loc luni, Vladimir Putin a estimat că "teroriştii au suferit daune considerabile" în Siria, unde forţele guvernamentale controlează, potritiv lui, "90% din teritoriu".

Preşedintele rus a estimat totuşi, potrivit unui comunicat al Kremlinului publicat marţi, că "principala problemă" a Siriei este amestecul străin pe teritorul ei. "Forţe armate străine, fără decizia ONU, fără acordul vostru, sunt prezente pe anumite teritorii ale ţării, ceea ce este evident contrar legislaţiei internaţionale".

Vladimir Putin nu a precizat care sunt forţele străine respective, dar Turcia şi aliaţii ei sirieni controlează zone în nordul Siriei, în vreme ce coaliţia militară condusă de Statele Unite este bazată în nord-est, în sprijinul forţelor kurde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia este militar prezentă în Siria din 2015 pentru a ajuta forţele lui Bachar al-Assad şi consideră implicarea sa justificată, deoarece este o urmare a unei cereri a autorităţilor "legitime" de la Damasc. Acestă desfăşurare de forţe ruse este în mare măsură considerată drept cotitura care a permis regimului să se menţină.

Consilieri şi grupări aliate Iranului precum puternicul Hezbollah libanez sunt de asemenea prezenţi în Siria şi au luptat alături de forţele lui Bachar al-Assad.

  "Influenţa distructivă a anumitor state"

Preşedintele sirian a salutat "rezultatele semnificative obţinute de Rusia şi Siria în eliberarea unor teritorii ocupate de combatanţi şi în distrugerea terorismului", potrivit transcriptului în limba rusă al afirmaţiilor sale făcut de Kremlin.

El a recunoscut totuşi că "procesele politice" începute pentru a pune capăt războiului din Siria "s-au oprit", imputând paralizia diferitor negocieri "influenţei distructive" a "anumitor state".

Potrivit unui comunicat al preşediniei siriene, această întâlnire s-a referit la cooperarea economică, lupta contra terorismului şi "încheierea eliberării teritoriului aflat încă" sub controlul rebelilor şi jihadiştilor.

Războiul din Siria a făcut circa 500.000 de morţi şi a deplasat milioane de persoane de la declanşarea conflictului în 2011. (Rador)