Vladimir Putin le-a adus un omagiu miilor de condamnați ruși eliberați din închisori pentru a se alătura soldaților care au luptat pe frontul din Ucraina. Liderul de la Kremlin a ținut astăzi un moment de reculegere în memoria pușcăriașilor care au murit pe frontul din Ucraina în cazul Operațiunii Speciale de Eliberare.
În accepțiunea liderului de la Kremlin, deținuții ruși „și-au dat viața pentru patria lor și s-au răscumpărat la maximum”.
Discursul președintelui rus Vladimir Putin
Într-un discurs care a cochetat cu ideea de sensibilitate, președintele Federației Ruse a subliniat faptul că omul nu este infailibil, omule este construit să greșească, iar prizonierii ruși nu fac excepție. Ba mai mult, sacrificiul suprem a făcut ca toate greșelile să le fie iertate.
Anunțul a venit chiar din partea liderului de la Kremlin, astăzi 29 septembrie în timp ce-i primea la Kremlin pe militarii ruși care au luptat în războiul din Ucraina.
”Ei au murit. Suntem toţi fiinţe omeneşti. Fiecare poate face greşeli, iar ei au făcut. Şi-au dat viaţa pentru patria lor şi s-au răscumpărat la maximum. Vom face tot ceea ce putem pentru a le ajuta rudele”, potrivit stiripesurse.ro.
Rudele prizonierilor ruși vor fi despăgubiți
Întregul discurs a fost difuzat de televiziunea publică rusă. Însă, anterior discuției cu militarii, Vladimir Putin a ținut un moment de reculegere în memoria deținuților care au pierit în apropierea localității Urojaine, situată pe frontul sudic.
Liderul de la Kremlin a salutat faptele de arme pe care condamnații convertiți în soldați le-au întreprins în război. Potrivit datelor furnizate de Ministerul rus al Apărării, prizonierii ruși au respins un atac al armatei regulate ucranineană, act pe care Kremlin l-a catalogat un „exemplu emblematic de curaj și eroism”.
În schimbul promisiunii eliberării, zeci de mii de deținuți s-au înrolat în armata rusă dar și în rândurile mercenarilor Wagner. Deţinuţi au luptat la Bahmut, în iarnă, în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie din acest război. Cultul sacrificiului și-a făcut loc și în rusia post-sovietică, fiind specific mai degrabă URSS-ului condus de Iosif Stalin.