Vlad Voiculescu aruncă bomba: Ministerul Sănătății ascunde în sertare un raport despre Colectiv

Vlad Voiculescu aruncă bomba: Ministerul Sănătății ascunde în sertare un raport despre Colectiv

Fostul ministru al Sănătății susține actuala conducere că a făcut uitat un raport întocmit, culmea, de oameni din instituție, care ar arăta nereguli grave în modul în care au acţionat spitalele în urma tragediei de la Colectiv. În intervenția sa la Digi 24, Voiculescu spunea că raportul cu princina conținea măsurile care trebuiau luate în sistemul sanitar și pe care Florian Bodog le ignoră.

Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple anul acesta, pe de-o parte, în infrastructura sanitară care ar fi trebuit mai departe dezvoltată și apoi de punerea în practică a tuturor regulilor pe care le-am stabilit anul trecut prin legislație, prin ordine de ministru, prin hotărâri de Guvern. Existau câteva termene, spre exemplu, care trebuiau respectate de asemenea. Din câte știu nu au fost respectate. Există, de asemenea, câteva chestiuni care au fost semnalate de acest raport, raport care a fost înmânat direcțiilor de specialitate din minister și la cabinetul ministrului, toate acestea trebuiau adresate”, a arătat Vlad Voiculescu, în direct, la Digi24.

Fostul ministru este nemulțumit și de faptul că nu s-a constituit o comisie care să monitorizeze implementarea măsurilor propuse în raportul ținut ascuns prin sertare.

Propunerea pe care o făcea raportul este cea a unei comisii guvernamentale care să cuprindă mai multe ministere și mai multe instituții ale statului precum și experți independenți și membri ai asociațiilor de pacienți și reprezentanți ai victimelor, iar această comisie să fie în funcțiune atât de la început și apoi să monitorizeze măsurile propuse, implementarea lor. Acest lucru cu siguranță nu s-ar fi întâmplat, altfel am fi auzit cu toții. Eu nu cred că se pot rezolva lucrurile altfel decât în mod transparent, cu măsuri concrete, cu un plan de acțiuni concret”, a arătat Vlad Voiculescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă este posibil ca ministrul Florian Bodog să nu știe de existența acestui raport, Vlad Voiculescu a spus că „nu, acest raport este în Ministerul Sănătății, a fost depus la cabinetului ministrului pe data de 3 sau 4 ianuarie. Nu-mi pot explica, nu-mi pot imagina că domnul Bodog nu știe de el”.

Fostul ministru susținea că, de fapt, o bună parte din măsurile recomandate în raportul le-ar fi pus chiar el în practică, înainte ca documentul în cauză să fi fost conceput.

„Cum spuneam o bună parte dintre măsurile pe care raportul le propune au fost deja implementate anul trecut. La nivel așa cum Ministerul poate implementa lucruri, la nivel de reguli, de ordine de ministru, care apoi urmează a fi aplicate în sistem. Aplicarea regulilor în general este urmărită de instituțiile de control. O instituție foarte importantă este Inspecția Sanitară care știm că la începutul acestui an a fost din nou politizată, din nou descentralizată. Inspectorii sanitari care trebuie să verifice, printre altele, în ce măsură se aplică regulile pentru combaterea infecțiilor nosocomiale anul trecut i-am făcut să fie independenți de autoritățile locale, adică depolitizați, practic, ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an este că toți inspectorii sanitari pot fi din nou supuși presiunilor locale, practic țin de consiliul județean”, a arătat Vlad Voiculescu.

Fostul șef al Sănătății spune că la întocmirea raportului a întâmpinat dificultăți.

„Actele medicale au fost obținute și de la spitale, nu întotdeauna cu ușurință, au fost câteva cazuri publice chiar în care pacienții cereau documente medicale din spitale și a trebuit de mai multe ori să intervin personal ca aceste documente să fie puse la dispoziție, dar da, oamenii care au suferit de pe urma tragediei din Colectiv, părinții victimelor și rudele victimelor au devenit de multe ori anchetatori, dacă vreți, în lipsa unor informații clare despre modul în care s-a gestionat în realitate situația din 2015, oamenii au încercat să afle singuri ce s-a întâmplat cu copiii lor, cu frații lor. Asta s-a întâmplat în realitate! Investigațiile cele mai amănunțite pe care le-a făcut cineva, mai ales dacă punem în paranteză acest raport care este singurul din câte știu eu, care analizează situația din spitale, modul în care pacienții au fost tratați în spitale, cu excepția acestui raport nu există nimic decât anchetele pe care fiecare familie le-a făcut”.

Raportul citat de Digi24, care ar fi fost înregistrat în Ministerul Sănătății pe 4 ianuarie, arată, printre altele, că o „problemă majoră, lipsa zonei de izolare protectivă pentru pacientul cu arsuri, deja cu risc de infecții. Lipsa sistemelor de climatizare conforme cu nevoile marelui ars. În foile de observație ale pacienților nu sunt buletine de gazometrie sanguină, nu se poate aprecia câți dintre pacienți au avut intoxicație cu fum și arsuri ale căilor respiratorii. Nu a fost monitorizat sistematic nivelul de monoxid de carbon în primele ore după internare. Majoritatea celor decedați la club au avut concentrații ridicate de cianuri. (...) Breșă majoră de siguranță a pacienților. Analiza deceselor indică o rată ridicată de colonizare, rapid după internare, cu bacterii și germeni multirezistenți provenind din mediul spitalicesc”.