Editura Evenimentul si Capital

Liberalul Vlad Nistor spune că PNL îmbrățișează măsurile populiste/INTERVIU

Fost parlamentar, Vlad Nistor crede că singura șansă a PNL este reconstituirea din temelii FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 14 Comentarii | 1866 Vizualizari

Liberalul Vlad Nistor este convins că reconstrucția politică a PNL-ului, aflat în derivă după scorul mediocru obținut la alegerile parlamentare, trebuie realizată din temelii, și (mai ales) voința membrilor de la baza partidului ar trebui să atârne greu în ceea ce privește direcția pe care trebuie să o urmeze de-acum încolo partidul. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, profesorul mai spune că partidul din care face parte a uitat ce înseamnă dreapta și a îmbrățișat măsurile populiste. Întrebat și despre viitorul USR-ul lui Nicușor Dan, liberalul e convins că nu va supraviețui acestui mandat și nu exclude posibilitatea să aibă aceeași soartă ca și partidul lui Dan Diaconescu

- EVZ: Partidul Național Liberal a suferit, la alegerile din 11 decembrie, cea mai mare înfrângere nu numai din istoria sa, dar și din istoria partidelor postdecembriste. Un asemenea eșec produce într-un partid normal un cutremur devastator. Și totuși, PNL-ul pare să fi intrat într-o liniște totală. Tace și face, sau...?

- Vlad Nistor: În interiorul PNL-ului este acum o foarte agresivă și deja bine conturată campanie electorală, în ideea obținerii leadershipului în partid. Există o sumedenie de grupuri şi grupuscule și toate își propun, întro formă sau alta, reorganizarea partidului, ba unii vorbesc chiar de reconstrucția lui.

- Cum explicați dvs. eșecul PNL la alegeri?

- Vlad Nistor: Din 2014 încoace, PNL a reușit să piardă cam jumătate din electoratul presupus și de vină este managementul partidului. Odată cu retragerea lui Klaus Iohannis din poziţia de preşedinte al PNL, noua conducere nu a mai fost în stare să respecte promisiunea făcută electoratului, să răspundă coerent simpatiei unei bune părţi a societăţii româneşti.

- Cu alte cuvinte, Vasile Blaga și Alina Gorghiu au distrus PNL-ul?

- Vlad Nistor: Ultimul preşedinte legitim al PNL, numit de Congres, a fost Klaus Iohannis. Tot ce a urmat, și mă refer pe partea vechiului PNL, este interimar în exclusivitate. Doamna Gorghiu și majoritatea liderilor locali au fost interimari. Acum avem un interimar la interimat, pentru că Raluca Turcan e președinte interimar, dar fără a înlocui însă un preşedinte votat de Convenţia Naţională.

- Și asta a produs o „ruptură” în PNL?

- Vlad Nistor: Ruptura este în relaţia dintre cei de la vârful PNL şi baza activiştilor partidului, respectiv electoratul tradiţional al PNL. Cei care votau de zeci de ani dreapta liberală s-au văzut în situaţia de a nu mai ieşi la vot. Și sunt mulți, ceea ce explică, printre altele, decalajul atât de mare între PSD şi PNL.

- De unde credeți că vine salvarea PNL?

- Vlad Nistor: Plecând de la ruptura dintre deciziile PNL, politicile de zi cu zi ale partidului şi electoratul tradiţional, orice tentativă de reconstrucţie a PNL nu se poate face astăzi decât ţinând cont de voința membrilor de rând ai partidului.

- Adică în interiorul PNLului nu este democrație și membrii de la baza partidului nu prea au niciun cuvânt de spus?

- Vlad Nistor: Stilul lui Vasile Blaga a contaminat întregul partid - un stil de conducere uneori aproape ameninţător faţă de cei care îndrăzneau să aibă opinii, un stil care nu a făcut deloc bine spiritului democratic tradiţional acestui partid şi s-a văzut asta la alegeri.

- Concret, identificați o greșeală din politica de zi cu zi a conducerii partidului?

- Vlad Nistor: Eu am fost implicat mai degrabă în operaţiunea de comunicare a mesajului acestui partid şi pot să vă spun că, prin tradiţie, acest partid nu avea mesaje violent impuse de conducere şi nu-şi obliga comunicatorii să răspundă la comandă, în şabloane, aşa cum se întâmplase la PDL. La PNL, mesajul era mai liber şi de-aia era și mai atrăgător pentru public.

- Cu ce ar trebui să înceapă reconstrucția PNL? Cu o conducere legitimă?

- Vlad Nistor: Eu nu cred că în clipa aceasta trebuie discutat despre cine va fi viitorul preşedinte al partidului. E complet nerelevant. Singura șansă a acestui partid este aceea de a se reconstitui din temelie. Pentru că încercarea de reorganizare cu aceiași oameni și schimbând doar scaunele în jurul mesei este sortită eșecului. Societatea românească niciodată nu va accepta o asemena ofertă perversă.

„Dacian Cioloș mai rău a făcut PNL-ului decât l-a ajutat”

- Crin Antonescu poate fi colacul de salvare pentru partidul aflat în derivă?

- Vlad Nistor: Întotdeauna a fost o variantă, dar Crin Antonescu a spus un nu hotărât şi aşa rămâne. Mie mi se pare că şi domnul Cioloş e o idee proastă, pentru că a avut o atitudine ezitantă faţă de acest partid în timpul campaniei electorale. Iar aceste ezitări ale domnului Cioloş au fost observate de către electorat şi au făcut mult rău PNL-ului.

- Deci vinovat pentru eșecul PNL în alegeri este și Dacian Cioloș, pentru neimplicarea în campanie?

- Vlad Nistor: Mai rău a făcut decât a ajutat. Da, aceea a fost una dintre greşeli... mai ales că domnul Cioloş nu s-a pronunţat niciodată în favoarea acestui partid. Era favorabil şi USR-ului, şi PNL-ului. Eu nu pot să nu mă gândesc cu durere la posibilitatea ca tragedia Partidului Naţional Ţărănesc să se repete în cazul PNL.

- Există acest pericol?

- Vlad Nistor: Da, şi acest pericol ţine de inconştienţa unora dintre cei care astăzi se află în poziţii importante în PNL.

- Care sunt, pe scurt, soluțiile de salvare a PNL-ului?

- Vlad Nistor: Unu: constituirea rapidă a unui grup de lideri formali al PNL și propunerea unei soluţii comune de reconstrucţie a partidului. Doi: construirea rapidă a unui eşafodaj ideologic minimal în spatele căruia acest partid să îşi propună să funcţioneze în continuare. Și trei: popularizarea primelor două în toate organizaţiile din ţară prin dezbateri directe cu membrii partidului, cu activiştii partidului şi, de ce nu, chiar cu societatea românească.

- Reacțiile societății vor fi cele care vor determina mersul înainte al acestui partid...

LIVE VIDEO Halep joaca ACUM la dublu pentru un succes ISTORIC

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI