În ultimele două zile, Klaus Iohannis a fost prezent reuniunea informală a Consiliului European. Evenimentul s-a desfășurat la Budapesta, iar discuțiile au vizat consolidarea competitivităţii UE.
Klaus Iohannis, discuții despre competitivitatea la nivel european
Discuțiile au fost legate inclusiv de raportul realizat de Enrico Letta, care a fost intitulat "Mult mai mult decât o piaţă". De asemenea, cei prezenți au avut un schimb de opinii și despre detaliile din raportul lui Mario Draghi - "Viitorul competitivităţii europene".
Conform Administraţiei Prezidenţiale, oficialii europeni au adoptat Declarația politică privind un nou Pact pentru competitivitate. Acest acord vizează modalitățile de stimulare a creşterii competitivităţii, care vor ghida acțiunile instituțiilor europene.
Rolul pieței unice
Declaraţia de la Budapesta „o serie de principii şi domenii de acţiune esenţiale în ansamblul demersurilor de consolidare a competitivităţii europene, cu accent pe asigurarea coeziunii economice.”. De asemenea, aceasta vizează și „angajamentul de a acţiona în unitate şi solidaritate în beneficiul tuturor cetăţenilor UE, al mediului de afaceri şi al statelor membre”.
„Declaraţia subliniază rolul pieţei unice ca stimulent pentru inovare, investiţii, convergenţă, creştere economică, conectivitate şi rezilienţă economică”, mai arată sursa.
Klaus Iohannis, prezent la Budapesta
Cei prezenți la eveniment au vorbit despre economiile şi investițiile privind urgentarea realizării Uniunii Pieţelor de Capital. Totodată, Declarația cuprinde aspecte legate de necesitatea reînnoirii industriale a UE. Astfel, oficialii europeni au adus în prim plan stimularea tehnologiilor viitorului.
Conform dministraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a vorbit despre importanța competitivităţii în cadrul schimbărilor viitoare pregătite de UE.
Șeful statului a făcut referire la domenii precum energia, transportul și apărarea. De asemenea, aspectele legate de educație sau combaterea schimbărilor climatice au fost aduse în discuție.
„Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia asupra importanţei unei abordări echilibrate, prin stabilirea de ţinte şi termene fezabile, cu luarea în considerare a specificităţilor tuturor statelor membre”, arată Administrația Prezidențială.