Vizita lui Kalus Iohannis la Washington a fost analizată și aplaudată de Dragoș Paul Aligică, unul dintre cei mai apreciați români de peste Ocean.
Doctorul în științe politice afirmă, deși precizează că există o anumită rezervare datorată faptului că misiunea diplomatică nu s-a încheiat, că vizita lui Kalus Iohannis este cea mai bine organizată pînă în prezent a unui președinte român.
“Intalnirea organizata aseara la Ambasada Romaniei din Washington DC, cu ocazia vizitei Presedintelui Iohannis. Evident ca e prea devreme pentru o evaluare finala, dat fiind ca punctul culminant va avea loc abia vineri, la Casa Alba. Totusi cateva observatii de etapa:
1. Vizita in totalitatea sa pare cea mai bine organizata vizita de pana acum a unui presedinte roman in intreaga perioada de cand locuiesc in Washington DC (15 ani). A punctat aproape tot ceea ce se putea puncta in conditiile date si a facut-o intr-un moment foarte important pentru evolutiile globale si trans-atlantice. Unii spun ca e cea mai bine organizata comparativ cu toate. Nu stiu asta. Cert este ca fata de ceea ce stiu din experienta mea directa, este.
2. Se simte ca in acest moment fraiele politicii externe americane sunt puternic determinate din nou de acea parte a establishmentului de politica externa american ce vine din zona Pentagonului si serviciilor de intelligence.
3. Se simte ca legatura dintre zona notata la punctul 2 si echivalentul ei romanesc este puternica, functionala si pare intr-adevar sa se fi maturizat intr-un real parteneriat special. Vizita asta pare sa fie -si pe partea de Romania- a armatei si serviciilor, pe cat este si a Ministerului de Externe.
4. Remarcabila si inteligent calibrata angajarea si pe partea de societate civila, comunitate si infrastructura de idei si ideologica (vezi vizita la Heritage, think tankuri, in Arlington si premiul de la American Jewish Committee). Din nou: foarte buna consiliere pe acea linie. Traian Basescu, desi excelent pozitionat teoretic pe acea zona prin sustinatorii din Washington si contactele lor, a reusit ca in practica, dupa 8 ani, sa termine in acea privinta aproape exact unde incepuse: adica la zero.
5. Una peste alta, o demostratie de forta. A cui si fata de cine, ramane inca de vazut: A partii romane? A partii americane? A unei factiuni romanesti fata de alta? A unei factiuni a establishmentului american fata de alta factiune a aceluiasi establishment? Oricare dintre astea sau toate la un loc, un fapt ramane: Daca vineri se aliniaza un summit asa cum pare acum anticipabil, va fi o deplina demostratie de forta. Restul, mai vedem.
6. L-am sustinut pe presedintele Iohannis cand a trebuit sa fie sustinut, l-am criticat cand a fost de criticat, la fel si cu serviciile sau diplomatia romaneasca: am scris in sustinere sau critica dupa cum am considerat ca e cazul. Apreciez sincer invitatia la evenimentul de la Ambasada facuta de d-l Ambasador Maior si echipa domniei sale, dupa un lung hiatus in relatiile Ambasadei cu sussemnatul. E o invitatie facuta in conditiile in care este bine inteles ca voi continua sa critic sau sa scriu in sustinere, dupa intelegerea mea si in deplina onestitate si independenta de gandire. Si tocmai pentru ca stiu ca acesta constientizare implicita exista, vreau sa notez public ca apreciez cu atat mai mult dechiderea si atitudinea civilizata, eleganta si profesionista avuta de echipa d-lui Maior si de echipa de organizatori de la Cotroceni”, a afirmat Dragoș Paul Aligică, citat de inliniedreapta.net.
Dragoș Paul Aligică este este doctor în ştiinte politice (Indiana University, Bloomington), în economie (ASE Bucuresti) şi in sociologie (Universitatea din Bucureşti). Este cercetător şi cadru didactic la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University, şi fellow la Hudson Institute, Washington DC.
A predat la SNSPA, Bucureşti, şi a funcţionat ca expert şi consultant atât pentru organisme internaţionale precum Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, Banca Mondială şi United States Agency for International Development, cât şi pentru sectorul privat, lucrând pentru companii de consultanţă internaţională precum Booz Allen Hamilton.