Evenimentul Zilei > International > Vizită extrem de „rară” a șefului CIA la Moscova. Mișcările de trupe rusești la nord de România, îngrijorează
Vizită extrem de „rară” a șefului CIA la Moscova. Mișcările de trupe rusești la nord de România, îngrijorează

Vizită extrem de „rară” a șefului CIA la Moscova. Mișcările de trupe rusești la nord de România, îngrijorează

Directorul CIA, Bill Burns, a fost trimis la Moscova la începutul acestei săptămâni pentru a avertiza Kremlinul că SUA urmăresc îndeaproape acumularea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina.

Burns a purtat discuții la Moscova cu înalți oficiali de securitate de la Kremlin implicați direct în activitatea militară. În același timp, CNN a calificat „rară” călătoria șefului CIA la Moscova și a subliniat că aceasta a venit pe măsură ce SUA au devenit din ce în ce mai preocupate de mișcarea trupelor și echipamentelor Rusiei în apropierea graniței de nord a Ucrainei.

Administrația Biden și-a intensificat eforturile în ultimele zile pentru a detensiona tensiunile tot mai mari dintre Moscova și Kiev. După întâlnirile sale din Rusia, Burns a vorbit telefonic cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în încercarea de a atenua aceste tensiuni, au declarat sursele pentru CNN. Un înalt oficial al Departamentului de Stat a fost de asemenea trimis la Kiev pe 4 noiembrie pentru a sprijini aceste eforturi.

Se cere prezență militară americană în Marea Neagră

Congresmenii americani Mike Rogers și Mike Turner au trimis o scrisoare președintelui Joe Biden în care îi cer să ofere Ucrainei mai multe arme și să „desfășoare o prezență militară americană în Marea Neagră” pe fondul agresiunii militare a Rusiei.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au fost, de asemenea, exacerbate în ultimele săptămâni de o criză energetică ucraineană din ce în ce mai adâncă, pe care Kievul crede că Moscova a provocat-o intenționat. „Masarea trupelor, împreună cu șantajul energetic, sugerează o postură mai agresivă a Rusiei”, a declarat un consilier al lui Zelensky pentru CNN.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că „dimensiunea unităților pe care le vedem” din Rusia sunt „neobișnuite”. „Continuăm să monitorizăm acest lucru îndeaproape și, așa cum am spus înainte, orice acțiune escalativă sau agresivă a Rusiei ar fi de mare îngrijorare pentru Statele Unite”, a spus el.

Evaluările cu privire la motivele Rusiei diferă foarte mult în cadrul administrației, unele surse spunând CNN că consideră că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie, în timp ce altele sugerează că efectuează un exercițiu sau pur și simplu încearcă să intimideze Ucraina.

Și în mod public, Ucraina a minimizat ideea că Rusia își construiește prezența militară lângă graniță dincolo de nivelurile normale. Rusia a „stabilit o practică de „transfer și acumulare de unități militare în scopul menținerii tensiunii în regiune și a presiunii politice asupra țărilor vecine”, a declarat marți Ministerul Apărării al Ucrainei.

Rusia este aproape de a-și folosi exporturile de gaze ca atuu, Ucraina și alte ţări europene vor suferi din cauza crizei în această iarnă

Dar, într-un efort de a preveni orice tip de escaladare, Biden l-a trimis marți pe Burns la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Kremlinului pentru a încerca să descurajeze orice plan de ofensivă prin transmiterea că SUA monitorizează îndeaproape mișcările trupelor.
Burns a adus, de asemenea, în discuție îngrijorarea SUA că Rusia este aproape de a-și folosi exporturile de gaze ca atuu, Ucraina și alte națiuni europene prognozând că vor suferi crize energetice spre iarnă.

După întâlnirile sale de la Moscova, Burns l-a sunat miercuri pe Zelensky pentru a-i transmite îngrijorările administrației cu privire la comportamentul Rusiei și pentru a-l asigura că SUA urmărește îndeaproape activitatea rusă.

Imaginile din satelit realizate luni de Maxar Technologies demonstrează tipul de mișcări neregulate ale trupelor și echipamentelor rusești de care sunt îngrijorați oficialii americani. Imaginile arată trupe rusești, tancuri și artilerie în masă în apropierea orașului rusesc Yelnya, iar administrația Biden este mai îngrijorată decât era în primăvară că Rusia ar putea lansa o invazie, au declarat doi înalți oficiali americani.

Kremlinul răspunde: Mișcarea  echipamentelor noastre militare sau a unităților armatei pe teritoriul Federației Ruse este exclusiv afacerea noastră

Ca răspuns la întrebările despre imaginile din satelit, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor săptămâna aceasta că „Mișcarea echipamentelor noastre militare sau a unităților armatei pe teritoriul Federației Ruse este exclusiv afacerea noastră”. El a adăugat că „Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni, nu amenință și nu reprezintă un pericol pentru nimeni. Dar pe fondul unor tendințe expansioniste destul de agresive, în special din partea NATO și a altor țări, Rusia a luat întotdeauna măsuri pentru a asigura securitatea sa și va continua să o facă”.

Dar un oficial american a declarat pentru CNN că SUA au „îngrijorări serioase” cu privire la intențiile Rusiei, adăugând: „Ar fi o prostie să nu luăm în calcul posibilitatea unei invazii”.

Un alt oficial al Departamentului de Stat și un consilier al Congresului au remarcat că preocupările SUA provin în mare parte din faptul că Rusia pare să construiască în sensul de a lua măsuri rapide împotriva Ucrainei.

Între timp, oficialii ucraineni spun că nu cred că SUA au făcut suficient pentru a descuraja agresiunea rusă. Kievul a împins SUA să facă mai mult pentru a opri gazoductul Rusia-Germania cunoscut sub numele de Nord Stream 2 să devină pe deplin operațional, ceea ce va permite Rusiei să ocolească în întregime Ucraina atunci când livrează gaze către Europa și, susține Kievul, va face Ucraina și mai vulnerabilă. la avansurile Rusiei.

 Rusia se pregătește pentru o operațiune susținută precum o invazie

Acest lucru ar necesita să fie aduse provizii în zonă, cum ar fi alimente, combustibil și piese de schimb, au spus oficialii.

„Este cu siguranță o acumulare fără precedent și, dacă Rusia vrea să invadeze Ucraina, are capacitatea de a copleși forțele ucrainene”, a spus consilierul. „Cu o acumulare atât de mare, Putin ar putea ordona o invazie în orice moment și ar exista foarte puține avertismente”, relatează CNN.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.