Românii vor obţine mai uşor vizele pentru SUA

Ultima modificare în obţinerea vizelor temporare pentru SUA oferă posibilitatea aplicării online prin noul sistem electronic CEAC (Consular Electronic Application Center). Este “un program unic din lume”, a precizat ambasadorul SUA la Bucureşti Mark H. Gitenstein, prezent astăzi la sediul MAE, cu ocazia lansării campaniei de informare, “Viză pentru SUA”.

Această campanie “inovatoare”, după cum a apreciat Gitenstein, este rezultatul unei colaborări a Ministerului Afacerilor Externe şi a Ambasadei SUA la Bucureşti.

La rândul său, Teodor Baconschi, ministrul român al Afacerilor Externe, a precizat că această campanie "îi va ajuta pe toţi cetăţenii români dornici să obţină o viză pentru SUA să-şi pregătească mai bine dosarul de candidatură şi să contribuie în acest fel la reducerea numărului de vize refuzate".

Evz.ro este unul dintre partenerii media ai aceste iniţiative de informare a românilor, cu privire la obţinerea vizelor pentru SUA, în ideea de a veni în sprijinul acestora.

Informaţiile sunt accesibile pe site-ul MAE, dar şi pe cel al Ambasadei SUA la Bucureşti.

“Iniţiativa MAE reprezintă o contribuţie la îndeplinirea criteriilor tehnice pentru intrarea României în Visa Waver Program, ceea ce va permite cetăţenilor români să călătorească fără viză în SUA”, au precizat autorităţile diplomatice române, în comunicatul de presă care a însoţit lansarea de astăzi a campaniei “Viză pentru SUA”.

Visa Waver Program este un demers al autorităţilor americane, elaborat în 1986, de a oferi cetăţenilor anumitor state posibilitatea să călătorească în SUA fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Programul este deschis numai ţărilor care au o rată mică refuzului la acordarea vizei, au puţini imigranţi ilegali (cei care ajung în SUA cu o viză temporară şi nu respectă termenul de 90 de zile, refuzând să mai plece), emit documente de călătorie cu ultimele tehnici de protecţie (precum paşaportul electronic) şi colaborează cu autorităţile americane în lupta împotriva terorismului.

În 2008, peste 17,6 milioane de persoane au intrat în SUA prin Visa Waver Program, reprezentând jumătate din numărul total de străini.

În acest moment, doar 36 de state beneficiază de acest program, printre care Ungaria, Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Italia, Grecia, Germania, Spania, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie, Norvegia, Estonia, Letonia, Irlanda, Malta etc.

Obiectivul rămâne renunţarea la vize

Teodor Baconschi, ministrul român al Afacerilor Externe, a declarat că prin această campanie se urmăreşte îmbunătăţirea continuă a sistemului intern de control al fluxurilor de cetăţeni care vor o viză pentru SUA, astfel încât rata de respingere să scadă.

Obiectivul prioritar rămâne “eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să viziteze Statele Unite”, a declarat Baconschi. Diplomatul român a subliniat că mai sunt necesari şi alţi paşi, în afară de reducerea ratei de refuz: introducerea paşaportului electronic şi reducerea migraţiei ilegale.

În această direcţie, ministrul român a mai precizat că "încercăm, în colaborare cu MAI, să eficientizăm eforturile de combatere a imigraţiei ilegale, a criminalităţii organizate şi a terorismului (...) Este important ca toţi cetăţenii care obţin viza temporară de şedere în SUA să respecte termenul acordat şi să nu-l depăşească", a mai spus ministrul.

Baconschi a menţionat şi cazul românilor care, odată refuzaţi, continuă să aplice pentru vize. Legislaţia americană prevede că orice persoană, odată refuzată, poate aplica din nou.

Însă, autorităţile, atât cele americane, cât şi cele române, îi sfătuiesc pe românii care nu au avut noroc să fie selectaţi să nu mai repete procedura, decât dacă în statutul lor au avut loc schimbări semnificative care să le îmbunătăţească şansele, cu adevărat. Altfel, posibilitatea unui răspuns pozitiv din partea autorităţilor americane este aproape inexistentă.

În acest moment, România este cotată cu o rată de refuz de 25% la solicitarea de vize. În timp ce americanii au un prag critic de maxim 3%, ceea ce face ca efortul de a îmbunătăţi rata de acceptabilitate să fie unui primordial. Aici intervine şi campania lansată astăzi, “Viză pentru SUA”.

Se doreşte ca printr-o mai bună informare a românilor, transparenţa informaţiilor şi accesibilitatea datelor, solicitanţii de vize să decidă singuri dacă îndeplinesc criteriile şi să nu mai aplice atunci când şansele lor sunt mici.

"Aş vrea să vă vorbesc pe scurt despre refuzul vizei (..) 26.000 de români au primit vize temporare pentru SUA anul trecut, aceştia reprezentând 75% dintre solicitanţi. Este un procent bun, dar este adevărat că toţi cei care solicită o viză temporară îndeplinesc criteriile necesare acordării vizei".

Formulare simplificate

Campania aduce şi o noutate. Este vorba despre un nou formular de solicitare a vizei, D-160, a cărui completare este obligatorie, din 1 aprilie. Acest nou formular este descris de autorităţile americane ca fiind mult mai avantajos:

• Înlocuieşte alte trei formulare folosite până la iniţierea acestei campanii, respectiv DS-156, DS-157 şi DS-158. Astfel, solicitanţii de viză vor trebui să completeze un singur formular. • Are traducere în limba română, una dintre puţinele limbi disponibile în program. • Solicitanţii îşi pot adăuga singuri fotografia • Odată completat, ajunge direct la ambasadă, unde va fi procesat. Cei care vor veni la interviu se vor prezenta cu pagina de confirmare că formularul lor a fost recepţionat.

Interviurile vor fi stabilite, ca şi până acum, telefonic, iar taxa va fi plătită la orice sucursală a Băncii Transilvania.

Sunt disponibile instrucţiuni de completare a noului formular, alături de un ghid cu răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, care vor veni în sprijinul celor care solicită o viză pentru SUA.

În ceea ce priveşte noua procedură a Centrului Consular Online de Solicitare a Vizei (CEAC), acesta este disponibil pentru toate tipurile de viză, a mai anunţat ambasadorul  american Gitenstein.