Visul românesc, cu un pas mai aproape de realitate. SUA ar putea ușura acordarea vizelor

Visul românesc, cu un pas mai aproape de realitate. SUA ar putea ușura acordarea vizelor

Ambasada României în SUA întreprinde demersuri pentru ca românii să obțină vize rapid, dacă au motive bine întemeiate să imigreze. Andrei Muraru, ambasador nostru peste ocean, a anunțat că face tot posibilul pentru ca românii să obțină vize ori de câte ori este necesar.

În acest sens, primele discuții le-a purtat cu Alejandro Mayorkas, secretar în Departamentul Securității Naționale din SUA, pentru a identifica motivele care stau la respingerea cererii de obținere a vizei.

„Am avut o discuție foarte încurajatoare cu secretarul Homeland Security (Departamentul Securității Naționale), Alejandro Mayorkas. Discuția a fost prilejuită de întâlnirea pe care membrul Cabinetului SUA a avut-o cu ambasadorii UE în capitala Americii. Am convenit cu domnul Mayorkas (un profesionist foarte respectat, fost director al agenției pentru cetățenie și servicii de imigrare al SUA și ulterior adjunct al secretarului aceluiași departament sub președintele Obama) să lucrăm îndeaproape în perioada următoare pentru a face pași concreți în privința reducerii ratei de refuz pentru cererile de viză în SUA. În următoarele săptămâni, voi avea întrevederi pentru aprofundarea acestui subiect”, a transmis ambasadorul Andrei Muraru, pe pagina sa de Facebook.

Alejandro Mayorkas, secretarul de la Homeland Security are origini românești

Ambasadorul Andrei Muraru se arată optimist în ceea ce privește discuțiile cu Alejandro Mayorkas, întrucât are origini românești.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a născut în România și este primul imigrant latino care ocupă funcția de secretar al Homeland Security din istoria SUA.

O primă analiză a cererilor respinse pentru călătorii în SUA arată că românii nu sunt suficient de bine informați când vine vorba despre documentele necesare.

Autoritățile române spun că vor face campanii de informare în acest sens, mai ales cu privire la echivalarea studiilor absolvite în România.

Faptul că Washingtonul nu acordă tuturor statelor membre ale UE dreptul de a călători fără vize pe teritoriul său rămâne încă un subiect nerezolvat, în defavoarea cetățenilor din România, Bulgaria, Croația, Cipru și Polonia. Astfel, principiul reciprocității vizelor dintre UE și SUA nu este respectat pe deplin.

Românii nu sunt incluși în programul Visa Waiver

Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor, o țară care primește notificarea de nereciprocitate trebuie să-și revizuiască politica de circulație a cetățenilor în termen de 24 de luni de la primirea notificării. La implicarea Comisiei, din cele 5 țări notificate încă din 2014 și care nu-și îndepliniseră obligațiile ce reies din politica de reciprocitate a vizelor, respectiv Statele Unite, Australia, Brunei, Canada și Japonia, doar SUA a mai rămas să facă acest lucru.

În prezent, cetățenii din România, Bulgaria, Polonia, Croația și Cipru nu sunt incluși în programul Visa Waiver de relaxare a regimului de vize pentru acces pe teritoriul SUA, de care beneficiază cetățenii celorlalte țări membre ale UE.