Editura Evenimentul si Capital

Șefii CNAIR AU UMFLAT CONTURILE FIRMELOR DE DESZĂPEZIRE. Decizia SCANDALOASĂ a şefilor de la drumuri care au DUBLAT PESTE NOAPTE valoarea contractelor

Autor: | | 20 Comentarii | 3134 Vizualizari

EVZ a aflat că valoarea inițială a contractelor pentru DN-uri și autostrăzi era de 143 de miloane de lei pentru această iarnă. Pe 9 ianuarie, CNAIR a dublat suma!

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încheiat, în perioada septembriedecembrie 2016, acorduri-cadru pe 48 de luni, pentru deszăpezirea tuturor drumurile naţionale şi a autostrăzilor. Doar că, după prima ninsoare, şefii de la drumuri au adăugat niște contracte subsecvente, prin care se scurg foarte mulți bani. Concret, lista contractelor a fost actualizată pe site-ul CNAIR pe 9 ianuarie, valoarea fiecărui contract fiind aproape dublată peste noapte. Astfel, deszăpezirea a ajuns să coste 269 de milioane de lei, de la 142 de milioane cât era inițial. Pe teren, însă, nu se vede diferența, firmele ajungând să fie plătite şi dacă stau. Practic, dacă o mașină de deszăpezire stă în garaj, este plătită, în medie, cu 12 lei pe oră.

Capitală, împărțită de cinci firme

De 16 ani, Capitala este deszăpezită de aceleași cinci firme. Ele au câștigat un contract în 2000 care era valabil până în 2008. Dar nu s-a renunțat la aceste contracte, primăriile de sector prelungindu-le prin acte adiționale, deși legea spune că trebuie organizată o nouă licitație. Doar Sectorul 5 a renunțat, într-un final, din lipsă de bani, nu de altceva. Primul contract de salubrizare din Bucureşti a fost încheiat pe 10.01.1997, când Consiliul General al Capitalei a semnat cu SC RER - RWE ECOLOGIC SERVICE Bucureşti - REBU un contract pentru o perioada de 10 ani.

Ulterior, durata contractului a fost modificată printr-o hotărâre care prevedea că pentru sectoarele 2, 3 şi 6 se face licitație pentru salubrizare și deszăpezire, iar la sectoarele 1, 4 şi 5 rămâne REBU. Ulterior, fiecare sector a făcut ce-a vrut primarul lui.

Cine adună zăpada și câți bani ia pentru asta

Sectorul 1. REBU a făcut curăţenie până în august 2007 când primăria de sector a făcut licitaţie pentru desemnarea altui operator. Prima licitaţie a fost contestată. În decembrie 2007 s-a organizat o nouă licitaţie, câştigată de compania Romprest, contractul fiind încheiat pe 25 de ani, iar valoarea acestuia este de 450 milioane euro fără TVA. În 2016 s-au alocat pentru curăţenie şi deszăpezire - 150 milioane lei.

Sectorul 2. Din 1999 până în prezent, activitatea de salubrizare este concesionată firmei Supercom, contractul fiind prelungit prin acte adiţionale. În 2016 s-au alocat pentru curăţenie şi deszăpezire - 110 milioane lei.

Sectorul 3. Din 1999 până în prezent, activitatea de salubrizare este concesionată firmei Rosal, contractul fiind prelungit prin acte adiţionale. În 2016 s-au alocat pentru curăţenie şi deszăpezire 130 milioane lei.

Sectorul 4. REBU face curăţenie din 1997 până în prezent, contractul iniţial fiind prelungit prin acte adiţionale. În 2016 s-au alocat pentru curăţenie şi deszăpezire - 37 milioane lei;

Sectorul 5. Din 1999 până în 2001 activitatea de salubrizare a fost făcută de REBU. În 2011, Primăria sector 5 a spus că nu mai are bani pentru a plăti acest serviciu şi a cerut ca activitatea să fie preluată de Primăria Capitalei. Nou contract a fost încredinţat firmei Romprest, deszăpezirea costând aproape 2,5 milioane de euro în fiecare iarnă.

Sectorul 6. Din 1999 până în prezent, activitatea de salubrizare este concesionată firmei URBAN. În 2016 s-au alocat pentru curăţenie şi deszăpezire 81 milioane lei.

Sa NU mai faci asta, cand te spovedesti! Pacatul pe care nici nu il stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI