Evenimentul Zilei > International > Virologul Van Ranst, vizat de un lunetist de extremă dreapta. Măsuri extreme pentru omul de știință. FOTO
Virologul Van Ranst, vizat de un lunetist de extremă dreapta. Măsuri extreme pentru omul de știință. FOTO

Virologul Van Ranst, vizat de un lunetist de extremă dreapta. Măsuri extreme pentru omul de știință. FOTO

Specialistul în COVID din Belgia, virologul Van Ranst, a fost dus într-o casă secretă după ce a devenit ținta unui lunetist periculos de extremă dreapta.
De aproape trei săptămâni, cel mai important virolog din Belgia locuiește într-o casă secretă cu soția și fiul său de 12 ani, păzit de agenți de securitate. În timp ce oamenii de știință din întreaga lume au fost atacați de-a lungul pandemiei, amenințarea pentru prof. Marc Van Ranst este mai gravă decât în majoritatea cazurilor.

Lunetistul are o problemă cu virologii și restricțiile

El a fost vizat de un lunetist de extremă dreapta, Jurgen Conings, care are o problemă cu virologii și restricțiile provocate de pandemia COVID. Instructorul militar a dispărut cu un lansator de rachete și o mitralieră, iar poliția belgiană nu îl poate găsi.

„Amenințarea a fost foarte reală”, mai spune prof. Van Ranst aflat în casa sa de siguranță, în timp ce retrăiește noaptea în care el și familia sa au fost mutați în ascunzătoare pe 18 mai.

Marco Van Ranst cu fiul său Milo

„Fostul soldat, care era înarmat, a stat pe strada mea timp de trei ore, chiar în fața casei mele, așteptând să ajung acasă de la serviciu”, a spus el. În acea noapte, polițiștii spun că Jurgen Conings a părăsit cazarma cu mai multe arme grele și s-a îndreptat direct spre casa virologului.

Doar o întâmplare a făcut ca Van Ranst să se întoarcă mai devreme decât de obicei de la serviciu în acea zi. „Din păcate, este un lunetist antrenat, cu arme militare. Este genul de om care nu ai vrea să te vâneze”, a spus el.

Interviul pentru BBC era palnificat pe Zoom, dar, pentru protecția sa, profesorul nu și-a putut arăta chipul în locuința secretă în care a fost dus. Nu poate ieși afară și nici măcar nu se poate apropia de ferestre, au decis echipele de securitate care îl protejează.

Cine este Jurgen Conings

Autoritățile belgiene l-au descris pe Jurgen Conings drept un om foarte periculos, care dorește să folosească violența. El era deja pe o listă de supraveghere cu presupuși teroriști în Belgia, din cauza credințelor sale politice de extremă dreapta.

Alertă a poliției belgiene la Jurgen Conings

Când a dispărut din cazarmă, a lăsat în urmă un bilet care arăta că virologii erau ținta sa. „Așa-numita elită politică și acum și virologii decid cum să trăim. Ei semănă ură și frustrare. Nu pot trăi cu minciunile lor”, a scris el.

În zilele care au urmat dispariției lui Jurgen Conings, a fost creat un grup de sprijin pentru fostul soldat pe Facebook. Înainte de a fi închis, grupul a atras aproape 50.000 de membri. Acest grup îl îngrijorează mai mult pe Van Ranst decât atacatorul său.

„Aceștia sunt oameni care cred cu adevărat că acest om este un erou și că merit să mor. Sunt oameni obișnuiți care pariază exact când și cu câte gloanțe mă va ucide”, a spus el, potrivit celor relatate de BBC.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: