Veninul viperelor ar putea fi utilizat pentru producerea unui remediu care să ajute, ca remediu, împotriva COVID-19.
Oamenii de știință brazilieni au descoperit că o moleculă din veninul unui anume tip de șarpe inhibă reproducerea coronavirusului. Aceștia au făcut mai multe experiențe pe maimuțe. Încurajați de aceste constatări, cercetătorii cred că acesta este un posibil pas în dezvoltarea unui nou medicament pentru combaterea virusului SARS-Cov-2, după cum scrie Reuters.
Un studiu publicat în revista științifică Molecules arată că molecula produsă de vipera jararacussu a inhibat capacitatea virusului de a se înmulți în celulele maimuțelor cu 75%.
„Am putut demonstra că această componentă a veninului de șarpe a fost capabilă să inhibe o proteină foarte importantă din virus“, a precizat profesorul Rafael Guido. Acesta activează ca profesor în cadrul Universității din Sao Paolo și este autor al studiului publicat.
Molecula analizată este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care se poate conecta la o enzimă a coronavirusului numită PLPro, care este vitală în reproducerea virusului care produce COVID-19.
Molecula poate fi obținută pe cale sintetică în laborator
Oamenii de știință au explicat că noua descoperire nu trebuie să ducă la o vânătoare în masă a viperelor jararacussu, în ideea că acest venin acestora poate vindeca COVID. Ei au precizat că nu veninul în sine ajută ci o anumită moleculă extrasă din acesta.
„Suntem prudenți cu privire la oamenii care vor ieși la vânătoare de jararacussu în jurul Braziliei, crezând că vor salva lumea… Nu asta este ideea! Nu veninul în sine va vindeca coronavirusul“, a subliniat Giuseppe Puorto, herpetolog.
Cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, molecula din veninul de jararacussu poate fi sintetizată în laborator. Astfel, se elimină necesitatea de a captura sau crește acești șerpi în vederea prelevării de venin.
Cercetătorii brazilieni vor testa molecula pe oameni
Cercetătorii brazilieni vor evalua în continuare eficiența diferitelor doze ale moleculei și dacă aceasta este capabilă să prevină pătrunderea virusului în cellule. Ei au transmis un comunicat, prin intermediul biroului de presă al Universității de Stat din Sao Paulo în care au arătat ce intenționează să facă în continuare.
Oamenii de știință implicați în cercetare doresc să testeze substanța pe care au descoperit-o și în celulele umane, dar nu au oferit mai multe detalii privind momentul în care vor face asta.
Jararacussu este unul dintre cei mai mari șerpi din Brazilia, care măsoară până la 2 metri lungime. Trăiește în zonele împădurite de pe coasta Atlanticului și mai poate fi întâlnit în Bolivia, Paraguay și Argentina.