Evenimentul Zilei > Politica > Viorica Dăncilă, scoasă din cărți! Americanii i-au dat NUCLEARA! Cutremur în Guvern
Viorica Dăncilă, scoasă din cărți! Americanii i-au dat NUCLEARA! Cutremur în Guvern

Viorica Dăncilă, scoasă din cărți! Americanii i-au dat NUCLEARA! Cutremur în Guvern

Compania americană ExxonMobil a anunțat-o pe Viorica Dăncilă, cât și pe șefului Agenției pentru Resurse Minerale (ANRM), că va acorda acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței, conform unor surse guvernamentale ale G4Media.ro

Anunțul a fost făcut vineri într-o ședință la Guvern de Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil, potrivit surselor G4Media.ro. Primele companii interesate de o eventuală preluare a licenței ExxonMobil ar fi OMV și fondul de investiții Carlyle, care are deja o investiție în Marea Neagră prin intermediul companiei Black Sea Oil & Gas.

ExxonMobil are o licență pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. ExxonMobil a investit deja în lucrările de explorare din România circa 700 de milioane de dolari, mai scrie site-ul amintit.

Afcerea dintre România și SUA părea o investiție strategică pentru ambele părți, dat fiind că Marea Neagră a devenit epicentrul unor dispute politice între Rusia și statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei.

Cei de la G4Media mai susțin că eventuala plecare a companiei americane din România vine pe fondul șicanelor din ultimii doi ani și jumătate din partea guvernului și a majorității PSD-ALDE. În primul rând, legea offshore, care stabilește regimul fiscal și pe cel al avizelor necesare începerii proiectului, a fost modificată în ultimul moment de Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, astfel încât a impus o serie de prevederi fiscale considerate nefavorabile. Ulterior, OUG 114 din decembrie 2018 a adus noi schimbări radicale pe piața petrolului și gazelor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.