UPDATE:  „PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări.

În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali.

Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată.

Președintele Klaus Iohannis avertizează Guvernul că acest instrument nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare.

Arhitectura de funcționare a administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ.

Președintele României consideră că dezbaterea Codului Administrativ, de altfel absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent și în urma unui amplu dialog social. Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției.

Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple.

Președintele Klaus Iohannis evidențiază că, după modificarea prin Ordonanță de Urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

 

Noul Cod Administrativ adoptat de Guvern oferă o serie de privilegii aleșilor locali în sensul că pensia primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii județene se calculează în baza unui procent din salariu plus numărul de mandate.

Un alt aspect care-i privește pe edilii locali este acela că primarul nu mai semnează ca primarul, adică nu mai este singurul responsabil în cazul unui act care se dovedește ulterior ilegal, ci răspund cei care avizează, adică specialiștii.

În conformitate cu prevederile noului Cod administrativ, președintele este obligat să numească miniștrii propuși de premier în 10 zile. Până acum acest termen era de 45 de zile. Și în ceea ce privește numirea unui ministru de către premier, termenul s-a redus la 5 zile.

Reamintim că după referendumul din 26 mai, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să nu mai adopte ordonanțe de urgență.

Președintele este cu mâinile legate și nu mai poate face nimic deoarece numai Avocatul Poporului poate contesta la CCR ordonanțele de urgență.

Efectele unei OUG pot fi stopate prin respingerea actului prin lege, declararea neconstituționalității ordonanței la sesizarea unei instanțe sau a Avocatului Poporului sau abrogarea printr-o altă OUG.

În luna iulie, anul trecut, proiectul de lege privind Codul Administrativ a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, cu 175 de voturi pentru, 33 împotrivă și 15 abțineri.
Președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR. Suplimentar și parlamentarii PNL; USR, PMP și neafiliații au sesizat Curtea Constituțională.
In 6 noiembrie, CCR s-a pronunțat și a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege este neconstituțional în integralitate.

La începutul ședinței de guvern, premierul a spus că noul Cod administrativ este un proiect important pentru modernizarea administrației publice. „Este un proiect important pentru modernizarea administratiei publice, rezultatul unei ample consultari cu reprezentantii structurilor asociative. Prin acest act normativ punem intr-o forma coerenta, mai clara si mai simplificata reglementari care se regasesc in 17 acte normative. Este nevoie de astfel de reglementari.
Rolul acestui Cod Administrativ este sa modernizeze administratia publica, sa o faca mai flexibila", a afirmat premierul la Palatul Victoria.

 

 

Te-ar putea interesa și: