Viorica Dăncilă a ajuns la BNR, dar mai sunt şi alţii. Lista cu alintaţii puterii

Viorica Dăncilă a ajuns la BNR, dar mai sunt şi alţii. Lista cu alintaţii puterii

Recent, Viorica Dăncilă a fost angajată la BNR în funcţia de consultantă în Departamentul pentru economia verde, dar alături de ea mai sunt şi alţi politicieni care de-a lungul anilor au fost seduşi cu diverse slujbe în cadrul Băncii Centrale a României.

Viorica Dăncilă a ajuns la BNR, dar mai sunt şi alţii. Lista cu alintaţii puterii. Conform listei care va fi expusă mai jos, se poate trage concluzia că BNR reprezintă un bonus acordat politicienilor în finalul carierei.

Banca Naţională a României atrage şi PNL, şi PSD. Salariile de zeci de mii de lei şi actul de prezenţă care se regăsesc în fişa postului la BNR nu mai ţin cont de orientarea politică. Nu mai miră pe nimeni modul în care conducerea Băncii Centrale este dominată de foşti politicieni sau indivizi aflate sub influenţa unor partide.

Viorica Dăncilă a ajuns la BNR, dar mai sunt şi alţii

Astfel, cinci dintre cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie al BNR au fost puşi în funcţie prin sprijinul asumat al partidelor din Parlament. Aşa cum vom remarca, susţinerea politică începe încă de la primele funcţii din organigrama instituţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre exemplu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a avut două mandate de deputat, ambele pe listele PSD. Primul a fost în perioada 1996-2000, iar al doilea în perioada 2000-2004. Mai trebuie spus că Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru de Finanţe în guvernul condus de Victor Ponta. Conform datelor care se regăsesc în cv-ul său, Georgescu a fost prim-viceguvernator al BNR din 2012 până în prezent.

Tot În 2019, fostul deputat al PSD, Leonardo Badea, a fost numit viceguvernator al BNR. Înainte de această avansare, PSD votase pentru instalarea acestuia la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară. Al doilea viceguvernator este Eugen Nicolăescu, parlamentar PNL cu patru mandate la activ. Totodată, el a fost şi ministru al Sănătăţii în guvernele conduse de Călin Popescu-Tăriceanu (2007-2008) şi Victor Ponta (2012-2014).

În 2017, după arestarea preventivă şi demisia lui Bogdan Olteanu, Nicolăescu a fost doi ani viceguvernator al BNR. Liberalul a obţinut ulterior susţinerea partidului pentru un mandat de cinci ani, la BNR. Nu este singurul liberal ajuns în CA al BNR. Dan Radu Ruşanu, deputat şi senator al PNL peste 10 ani, a fost la rândul său şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară. A ocupat această funcţie până la arestarea din martie 2014.

Viorica Dăncilă şi soţul ei, Cristinel Dăncilă, numit recent consilier la Transgaz

BNR, lumina care atrage politicienii

Amintim că la acea vreme, Ruşanu a fost cercetat pentru favorizarea infractorului, influenţarea declaraţiilor, constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. Totuşi, după trei ani, el a fost achitat şi a cerut despăgubiri de 6,5 milioane de euro pentru lunile în care a stat în arest. În august 2019, Ruşanu a fost numit, cu sprijinul ALDE, în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Gheorghe Gherghina este un alt membru al Consiliului de Administraţie al BNR. Despre acesta se ştie că a fost apropiatul PSD. Potrivit cv-ului de pe site-ul BNR, Gherghina a fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor în perioada 2001-2005 (n.r. - guvernul condus de Adrian Năstase) şi perioada 2009-2014 (n.r. - guvernele conduse de Emil Boc şi Victor Ponta).

În cadrul BNR, doctorul în Economie (n.r. –1995) a fost consilier în perioada 2005-2008, iar din 2014 a devenit membru în CA. Altfel, amintim că odată cu Viorica Dăncilă, la BNR a fost cooptat şi Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar și fost vicepreședinte al Parlamentului European, Acesta  se va ocupa de problemele legate de strategia politică.

Adrian Vasilescu, consilierul responsabil cu problemele de strategie în cadrul BNR, a explicat, printre altele, că Dăncilă a fost angajată pentru că ar cunoaşte „oameni mai ales din zona verde, ecologişti, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe”.