Evenimentul Zilei > Justitie > Viorica Costiniu aruncă în aer dosarul Duicu și îl retrimite la DNA
Viorica Costiniu aruncă în aer dosarul Duicu și îl retrimite la DNA

Viorica Costiniu aruncă în aer dosarul Duicu și îl retrimite la DNA

Dosarul de corupție al baronului PSD Adrian Duicu a fost restituit la DNA, pentru refacerea rechizitoriului. Decizia a fost luată de judecătoarea Viorica Costiniu

Rechizitoriul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie, trebuie refăcut. Aceasta este sentința dată ieri de judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București. Imediat după publicarea sentinței, DNA a anunțat că va contesta acest verdict la Curtea Supremă.

Înainte de proces

Viorica Costiniu(foto) a analizat acest dosar în procedura prealabilă începerii procesului, cea de Cameră Preliminară, în care sunt analizate probele procurorilor. Potrivit minutei sentinței, instanța nu a fost corect sesizată deoarece la dosar nu s-au făcut referiri la cheltuielile judiciare și nu au fost atașate procesele-verbale de redare a convorbirilor o serie de interceptări

 Totul începe pe 28 noiembrie 2014, când Costiniu a exclus din dosar o declarație a unuia dintre acuzați, Cristian Damian Stănoiu. Tot atunci, ea a mai stabilit că instanța nu a fost sesizată regulamentar în cazul a două acuzate: Valentina Drăghia și Grigorița Feraru.

Pe 9 ianuarie 2015, Viorica Costiniu a decis citarea procurorului de caz „pentru a participa la dezbaterile efective cu privire la verificarea competenţei, a legalităţii sesizării instanţei precum şi a verificării administrării probelor”. După alte trei amânări de pronunțare, ieri, Costiniu a decis „restituirea cauzei privindu-i pe inculpații …la DNA”.

Costiniu este soția fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu. Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu, fiind acuzat de fapte de corupție.

DNA: „Să nu mai intre în cauze de corupție”

La cererea procurorilor ca soția acestuia să nu mai judece cazurile DNA, Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis că Viorica Costiniu nu este incompatibilă cu dosarele DNA.

Cel mai recent dosar în care Costiniu a dat o decizie controversată este cazul ICA. Ea a acceptat „în principiu” contestația în anulare făcută de Dan Voiculescu împotriva condamnării la zece ani de închisoare. Un alt complet de judecată a respins contestația.

Cum se negociază funcții

Potrivit rechizitoriului, în data de 13 iulie 2013, Adrian Duicu, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ștefan Ponea și a spus că așteaptă să intre la premierul Victor Ponta, unde s-ar fi aflat deja ministrul de Interne.

Ponea: Alo?

Duicu: Sunt aici, în cabinet.

Ponea: Să trăiți domn’ președinte.

Duicu: Aștept să vină. Mauzi? E ministru’ tău înăuntru

Ponea: Păi, vorbim după aia, când puteți dumneavoastră, că nu știam pe unde sunteți.

Duicu: Nu. Sunt aicea, în cabinet, aștept să intru. Și e ministru’ tău înăuntru, zic. Ministru’ tău e aici, înăuntru.

Ponea: Sunteți bine, da?

Duicu: Da. Da. Aștept aici…

Potrivit DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu, fost președinte al CJ Mehedinți, i-ar fi spus lui Ștefan Ponea, șef al Poliției Mehedinți că are influență asupra unor membri ai Guvernului și asupra unor funcționari din conducerea Ministerului de Interne, pentru a-i determina pe aceștia să îl mențină în funcția de inspector șef, „precum și să o numească pe soția acestuia șefa DNA.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: