VIOREL TELICEANU, PRIM PROCUROR al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța:“Singurul drept pentru care LUPTĂM este INDEPENDENȚA SISTEMULUI JUDICIAR”

VIOREL TELICEANU, PRIM PROCUROR al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța:“Singurul drept pentru care LUPTĂM este INDEPENDENȚA SISTEMULUI JUDICIAR”

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, unitatea de parchet cu cel mai mare volum de activitate din țară, au protestat, din nou, cerând abrogarea Ordonanței 7/2019 de modificare a legilor justiției. Li s-au alăturat procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța și de la DNA.

Procurorii constănțeni, care și-au suspendat activitatea pentru trei zile, cu posibilitate de prelungire până la sfârșitul săptămânii, s-au adunat în fața instituției, protestând în tăcere. Într-o conferință de presă, care a precedat protestul, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, Viorel Teliceanu, a ținut să îi pună la punct pe Robert Cazanciuc și pe Tudorel Toader. “L-am auzit pe domnul Cazanciuc, fost ministru al Justiției, spunând că noi nu știm de ce protestăm. Noi știm foarte bine din ce motiv protestăm, am citit cu toții foarte bine ordonanța de urgență. De altfel am aici CV-ul domnului Cazanciuc, care, în trei ani de zile, a ajuns de la Parchetul de pe lângă Judecătorie direct la Parchetul General, fără a parcurge celelalte etape. Spun acest lucru pentru că se încearcă acreditarea ideii că nouă ne sunt eliminate beneficii, inclusiv de promovare în carieră, și din acest motiv am protesta”, a spus Viorel Teliceanu.

El a ținut să precizeze că prin OUG 7/2019 magistrații “nici nu primim beneficii, nici nu ne sunt eliminate din beneficii”, subliniind că “cei care protestează acum sunt cei care au dat examene grele de admitere în profesie, de promovare în funcțiile de conducere și de execuție, așa încât mi se pare de-a dreptul jignitor ca cineva, fost ministru al Justiției, să ne spună că nu știm de ce protestăm”. Iar în privința lui Tudorel Toader, “am văzut pe profilul de Facebook al domnului ministru că încearcă să acrediteze ideea că la acest protest participă, în majoritate, procurori care au grade superioare și vin și, pe aceiași bani, muncesc la parchetele inferioare, cumva, iau bani mulți pe muncă puțină. Eu ca reprezentant al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța mă simt profund jignit de această aserțiune.”

Ne puteți urmări și pe Google News

 

La protest au participat și procurori de la DNA și Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, care, mâine, urmează să decidă dacă își vor suspenda activitatea. “Ne-am dori o justiție mult mai independentă decât cea care se preconizează în viitor. Ne-am dori să fie respectate toate cerințele autorităților de la Bruxelles, să fie respectat mecanismul de cooperare și verificare, să fie respectate recomandările, atât ale GRECO, cât și cele ale Comisiei de la Veneția. Ne-am dori, noi, ca magistrați, să fim respectați în independența pe care încercăm să o oferim justițiabililor. Sperăm ca această formă de protest a noastră, tăcută, fără revendicări deosebite, să reprezinte un semnal pentru celelalte puteri ale statului. Noi, magistrații, nu vrem să ne lăsăm călcați în picioare, nu vrem să lăsăm călcată în picioare demnitatea, independența pe care ne-o garantează Constituția în privința justiției. Sperăm că, cine este în măsură să abroge această Ordonanță, care nouă, personal, ni se pare cu foarte multe valențe de neconstituționalitate”, a spus procurorul Zafer Sadâc purtătorul de cuvânt al PT Constanța.

 

Procurorii constănțeni cer abrogarea OUG 7/2019, cu excepţia chestiunilor referitoare la admiterea la Institutul National al Magistraturii. Neabrogarea ordonanței ar însemna, potrivit prim procurorului Viorel Teliceanu, politizarea numirilor în vârful Ministerului Public: “Pe de altă parte, s-ar crea un blocaj instituțional în măsura în care delegările la vârful Ministerului Public nu ar mai putea fi posibile. Nu mai spun că, în calitate de ordonator de credite, nu se mai pot face angajări, nu se mai pot face plăți. Și, o chestiune care îi afectează inclusiv pe judecători, este acea sintagmă care se introduce în statutul judecătorilor și procurorilor, privind eliberarea din funcție, în măsura în care nu mai îndeplinești condiții de bună reputație, fără ca această sintagmă să fie cumva definită, să fie introduse condiții noi, clare, de eliberare din funcție”.