Editura Evenimentul si Capital

Hrebenciuc și Șova sunt acuzați de TRAFIC DE INFLUENȚĂ. Hrebenciuc voia să știe dacă este INTERCEPTAT. Cum aranja amnistia inclusiv pentru Miron Mitrea. Dan Șova a fost audiat la DNA și pus sub acuzare

Dan Șova s-a prezentat la DNA Foto: Răzvan Petrescu
Autor: | | 74 Comentarii | 6848 Vizualizari

Hrebenciuc a plecat de la sediul DNA. El a precizat că este vorba de un nou dosar. Hrebenciuc a fost rezervat în declarații, după ce a ieșit din sediul Departamentului Național Anticorupție. Deputatul PSD a mai spus că nu s-a gândit să demisioneze din Parlamentul României pentru a nu mai beneficia de imunitate.

Update 4 Senatorul Dan Șova, vicepreşedinte al PSD este acuzat de trafic de influenţă. Pe 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-ar fi folosit influenţa faţă de suspectul Dan Şova, membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Dorința lui Hrebe

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Şova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

Sprijin pentru șefia partidului

În acelaşi context, suspectul Dan Şova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Apel la ministru

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei. În acest context, suspectul Dan Şova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect. În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Şova că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină.

Update 3 Potrivit unor surse judiciare citate de B1 TV, fostul șef de structură de securitate despre care vorbesc procurorii DNA este generalul în rezervă Dumitru Iliescu, fostul șef al SPP.

Update 2 Dan Șova, purtătorul de cuvânt al PSD, a fost chemat la audieri la DNA. El a ajuns și a declarat că nu știe pentru ce a fost chemat. Potrivit unor surse judiciare, Șova a fost pus sub acuzare. La plecare, Șova a declarat jurnaliștilor că nu a discutat cu ministrul Justiției Robert Cazanciuc despre o modificare legislativă care ar fi dus la achitarea acestuia în cazul unui proces.

Update 1 Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, deputat în Parlamentul României, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor și membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid, este acuzat de :

  • instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
  • trafic de influenţă,
  • folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite,
  • cumpărare de influenţă

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite.

A intervenit pentru a afla dacă este interceptat

Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii.

Cârtița din DNA

Ulterior, la data de 13.08.2014, persoana respectivă i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat care activează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu aceeaşi ocazie, persoana solicitată i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Voia să-și facă fiica arhitect

Sigur faci aceeasi greseala! Cum se fierb ouale pentru a le vopsi de Paste! Ce nu stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI