Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Giga TV. Viorel Hrebenciuc- 3 ani de închisoare, Gheorghe Ștefan – 3 ani, Laura Georgescu- 4 ani
Dosarul Giga TV. Viorel Hrebenciuc- 3 ani de închisoare, Gheorghe Ștefan – 3 ani, Laura Georgescu- 4 ani

Dosarul Giga TV. Viorel Hrebenciuc- 3 ani de închisoare, Gheorghe Ștefan – 3 ani, Laura Georgescu- 4 ani

Judecătorii Curții de Apel București au stabilit, marți, verdictul definitiv în dosarul de corupție în care fostul lider al PSD Viorel Hrebenciuc și fosta șefă a CNA, Laura Georgescu, au fost condamnați la pedepse cu executare pentru fapte de mare corupție.

UPDATE: Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost ridicat de la propria locuință, marți, 14 septembrie, de către agenții de poliție și transportat la penitenciarul Rahova. Politicianul a refuzat să facă declarații despre condamnare.

Fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan Pinalti, a comunicat că se va preda la penitenciarul din Bacău întrucât acolo deține rezidență. Fostul edil a mai precizat că respectă decizia instanței.

Știre inițială: Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv, marți, de Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul de corupție Giga TV, după ce vineri, instanța a amânat pronunțarea unei decizii definitive în acest caz.  Laura Georgescu, fosta șefă a CNA, a fost condamnată la 4 ani și 4 luni de închisoare.

Fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan Pinalti, a fost condamnat și el la 4 ani și 6 luni închisoare, iar Narcisa Iorga, fost membru al CNA, a primit închisoare cu suspendare.

Acuzațiile procurorilor. Acordarea ilegală a licenței de emisie pentru Giga TV, postul controlat de Gheorghe Ștefan

Condamnații au fost acuzați de procurorii DNA că au acordat ilegal licența de emisie pentru Giga TV, televiziunea controlată de Gheorghe Ștefan. Acesta din urmă ar fi discutat cu fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului de televiziune, după ce fusese retrasă la data de 17 septembrie 2013 ca urmare a faptului că a încetat difuzarea programelor pentru care i s-a acordat licența audiovizuală.

Viorel Hrebenciuc a fost acuzat că s-ar fi implicat în convingerea unor funcţionari din CNA să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV.

Narcisa Iorga a fost cercetată pentru că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ştefan în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc, care a fost acuzat de „folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid”.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Minuta de ședință, 14 septembrie

Decizia penală nr.943/A din 14.09.2021 – În baza art. 421 pct. 1 lit.b C.proc.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii inculpaţi Georgescu Laura Corina, Hrebenciuc Viorel, Ştefan Gheorghe şi de apelantele părţi civile Naşul, Prietenii de pretutindeni şi asociaţii S.A., S.C. Etno Folclor Media S.R.L., S.C. Real Top Media TV S.R.L. împotriva sentinţei penale nr. 1959/24.12.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală în dosarul nr. 25140/3/2015*.
În baza art. 421 pct. 2 lit.a C.proc.pen. admite apelurile declarate de apelanţii Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpata Iorga Narcisa Clementina şi partea responsabilă civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului împotriva sentinţei penale nr. 1959/24.12.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală în dosarul nr. 25140/3/2015*, desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond:
Majorează cuantumul pedepsei rezultante aplicate inculpatului Ştefan Gheorghe de la 3 ani şi 9 luni închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare.

În baza art. 861 C.pen. (1968) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatei Iorga Narcisa Clementina pe durata unui termen de încercare de 5 ani, stabilit în condiţiile art. 862 C.pen. (1968). În baza art. 863 alin. (1) C.pen. (1968) pe durata termenului de încercare, inculpata trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune Bucureşti; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În baza art. 863 alin. (3) lit. a) C.pen. (1968) impune inculpatei să desfăşoare o activitate neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de120 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2 sau Administraţiei Domeniului Public Sector 6. Datele prevăzute art. 863 alin. (1) lit. b), c) şi d) C.pen. (1968) se comunică Serviciul de probaţiune Bucureşti. În baza art. 71 alin. (5) C.pen. (1968) pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei se suspendă şi executarea pedepselor accesorii. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

Respinge acţiunile civile exercitate de părţile civile S.C. ANTENA 3 S.A. şi S.C. Nașul, Prieteni de Pretutindeni și Asociatii S.A. împotriva părţii responsabile civilmente Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Înlătură obligarea în solidar, în baza art. 1357 C.civ. ?i art. 1373 C.civ., a părţii responsabile civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului cu inculpata Georgescu Laura-Corina la plata către partea civila S.C. ANTENA 3 S.A. a sumei de 20 000 lei cu titlu de despăgubiri civile şi la plata, către partea civila S.C. Na?ul, Prieteni de Pretutindeni ?i Asocia?ii S.A., a sumei de 10 000 lei cu titlu de despăgubiri civile.

Înlătură obligarea în solidar, în baza art. 274 alin. (1) C.proc.pen., a părţii responsabile civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului cu inculpata Georgescu Laura-Corina la plata sumei de 25 000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art. 275 alin. 2, 4 C.proc.pen. obligă pe apelanţii inculpaţi Georgescu Laura Corina, Viorel Hrebenciuc, Ştefan Gheorghe, pe apelantele părţi civile Naşul, Prietenii de pretutindeni şi asociaţii S.A., S.C. Etno Folclor Media S.R.L., S.C. Real Top Media TV S.R.L. la plata sumei de 1000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de apelantul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de apelanta inculpată Iorga Narcisa Clementina şi de apelanta parte responsabilă civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14.09.2021.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: