Violeta Alexandru lămurește situația. De ce sunt neplătiți angajații ITM

Violeta Alexandru lămurește situația. De ce sunt neplătiți angajații ITM

Cazul angajaților Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, neplătiți pe luna noiembrie, a fost tranșat de ministrul Muncii.

Violeta Alexandru nu vrea să lase lucrurile așa cum sunt și explică pe larg unde s-a greșit și cum a fost posibil să se ajungă în această situație.

Într-o „conferință” ținută pe Facebook, Violeta Alexandru vine cu lămuriri. În primul rând, afirmă ministrul, cei mai mulți dintre angajați și-au văzut de treabă, dar au ajuns să suporte „consecințele dezinteresului șefilor de la București, atât din IM, cât și din aparatul central al ministerului”. În opinia ei, „Inspectorul General de Stat, prin atitudine pasivă, a împiedicat evitarea recentei situații prin care s-a ajuns ca șefii ITM-urilor din teritoriu să decidă să achite doar o mică parte din salariile pe noiembrie”.

Pentru ministrul Alexandru ce se întâmplă în această instituție este de neacceptat: „După cum îmi telefona aproape zilnic pentru diferite aspecte din activitatea domniei sale, tot astfel ar fi trebuit să se implice să găsească soluții, alături de mine, pentru a dispune de fonduri în vederea plății integrale a drepturilor salariale. Mai ales că am totală disponibilitate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, atrage atenția Violeta Alexandru, „cazul salariilor neplătite la IM/ ITM, pe care îl voi rezolva prin sprijinul prim-ministrului și al colegilor din Cabinet, nu poate fi izolat de context”. Și, în continuare, ministrul vine cu explicații, arătând care a fost succesiunea deciziilor politice luate și care au generat această situație:

„În vară la rectificare, Ministrul PSD, Budăi, decide, de comun acord cu cei din conducerea IM de atunci, să se achite sumele rezultate din litigiile de muncă 2017 și 2018 (nu și 2019, fără explicație)”;

Direcția Buget din Minister execută. Ea este cea care cere fondurile MMPS, IM, ANPIS, ANOFM, fostele ANPD și ANPDCA. În colaborare cu acestea. Ar trebui. În buget nu erau prevăzuți bani de salarii până la sfârșitul anului. Se știa. Se aștepta rectificarea. Bugetele ministerelor se fac cu prea mare lejeritate la începutul anului, pe principiul că «se rezolvă» la rectificare. Iată ce se întâmplă când, pe o schimbare politică și una de SG la Ministerul Muncii, înțelegeri verbale necomunicate ajung să afecteze oameni care nu au nicio vină;

La ultima rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. S-a efectuat, cu maxim formalism, operațiunea de trimis-primit email-uri la și de la Finanțe, cerut bani și neprimit, întrucât în cont. Drepturi salariale, la momentul vizualizării disponibilului, rămăseseră netransferați cei pentru plata ultimelor tranșe pentru litigii. În dreptul IM se vedeau niște sume și nu s-a gândit nimeni să spună: atenție, nu sunt pentru plată salarii! Nici Ministerul Finanțelor nu a văzut că sunt două linii bugetare diferite în același capitol. Nimeni nu a văzut problema.

Vă spun direct, pare că un întreg minister și instituțiile din subordine stă în ministru. El trebuie să rezolve, undeva în subconștient se consideră că nu va lăsa ministrul lucrurile nerezolvate! Această abordare nu înseamnă modernizarea administrației. Sute de angajați, șefi de instituții care se bucură de privilegii și de o viață nu foarte stresantă au explicații până la detaliu, dar de rezolvat, să rezolve ministrul problemele când ajung la limită. Și suntem la limită, mai sunt câteva zile până la sfârșitul anului.

Sistemul public are grave probleme de asumare. Cât ține de mine îmi voi asuma. De îndată. Ce ne facem însă cu un aparat public care nu își asumă?”.