Instrumentul, datand din secolul al 18-lea, a ocupat locul al doilea in topul celor mai scumpe instrumente muzicale vandute la licitatie, informeaza telegraph.co.uk.
Vioaral, cunoscuta sub numele de "Solomon, Ex-Lambert", scoasa la licitatie de casa Christie's, la New York, a fost realizata de celebrul lutier Antonio Stradivari in 1729.
Instrumentul isi datoreaza numele lui Seymour Solomon, co-fondatorul casei de discuri Vanguard si un talentat violonist amator care a cumparat instrumentul in cadrul unei licitatii, in 1972, si proprietarului anterior, Murray Lambert, o violonista care sustinea concerte in anii '20 - '30.
Dupa moartea acesteia, vioara a fost scoasa la licitatie si achizitionata de Solomon contra sumei de 17.500 de lire sterline.
Recordul de cel mai scump instrument muzical este detinut tot de o vioara Stradivarius, "The Hammer", care fost adjudecata, in mai 2006, pentru suma de 3,54 de milioane de dolari, in cadrul unei licitatii care a avut loc la tot casa Christie's din New York.
Antonio Stradivari a locuit la Cremona, Italia, unde a fabricat viori dar si harpe, violoncele, chitare. A murit in 1737, iar pe parcursul vietii a reusit sa creeze aproximativ 1.100 de instrumente, din care s-au mai pastrat 650.
Nu toate viorile care se numesc "Stradivarius" au fost create de Stradivari, mii de instrumente fiind botezate cu acest nume pentru ca au fost fabricate in semn de omagiu pentru arta acestuia.