Vîntu şi Luca au căpuşat "Petromservice" cu 420 milioane de euro în trei ani

Procurorii consideră lotul Vîntu - Luca un pericol pentru ordinea publică având în vedere că în 2008 - 2009 au dispărut 323 milioane de euro de la Petromservice. Astăzi, compania este în faliment, cu datorii de 100 milioane euro numai la bugetul de stat.

Anchetatorii susţin că cei zece învinuiţi din dosarul Vîntu reprezintă un pericol social, având în vedere gravitatea faptelor şi notorietatea acestora, organele statului putând fi acuzate de ineficienţă dacă cei zece nu sunt arestaţi. " …lăsarea lor în libertate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, datorită rezonanţei acestor fapte şi sentimentului de insecuritate creat în rândul colectivităţii, de natură a naşte temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită", se arată în referatul procurorilor.

Trei comisii rogatorii Anchetatori mai arată că au avut de muncă la instrumentarea acestui dosar şi că a trecut mult timp până au reuşit să probeze faptele, având în vedere că majoritatea operaţiunilor financiare au avut loc în străinătate. "Astfel, autorităţile judiciare cipriote au transmis răspunsul la comisia rogatorie internaţională în luna iulie 2011, iar ultimele relaţii comunicate de autorităţile judiciare moldoveneşti au fost transmise la sfârşitul lunii octombrie 2011", se arată în referatul procurorilor. Ei mai consideră că cei prezentaţi instanţei nu au consideraţie pentru normele sociale şi pentru ordinea socială în general şi cer arestarea pentru 29 de zile.

Prejudiciu de sute de milioane Un alt motiv pentru închiderea membrilor reţelei este acela al imensului prejudiciu produs. În numai un an, "zestrea" Petromservice a fost decimată de Liviu Luca şi SO Vîntu, ajutaţi de ceilalţi opt responsabili ai firmei. În mai 2008, în conturile Petromservice erau 323 milioane de euro, bani obţinuţi de la Petrom SA, după ce firma din urmă a luat decizia externalizării serviciilor. După numai un an, niciun ban nu se mai regăsea în conturile Petromservice. Astăzi, firma este în insolvenţă cu datorii la bugetul de stat de 100 milioane de euro lucru care "conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare", se mai arată în referatul procurorilor care cer arestarea celor zece responsabili de acest jaf generalizat.